Frontline
teek bij kat
Alles over teken bij je kat

Wat is een teek?

Teken zijn spinachtige parasieten die katten, honden en mensen gebruiken als gastheer. Ze verschuilen zich in het bos, in de struiken of in het gras. Wanneer een zoogdier, zoals een kat, in de buurt komt, bijten ze zich vast in de huid en leven ze van het bloed dat ze opzuigen. Eenmaal ze voldaan zijn, laten ze vanzelf weer los.

Heeft mijn kat een teek?

Om vast te stellen of jouw huisdier een teek heeft, moet je eerst weten hoe je een teek bij je kat kan herkennen. Een teek die nog maar net een gastheer heeft gevonden, is een zwartbruin, plat spinnetje van slechts enkele millimeters groot. Door bloed te zuigen, zwelt de teek op tot de grootte van een erwt en krijgt ze een grijze kleur. 

Ga je op zoek naar teken bij je kat, controleer dan zeker de vacht rond de nek, oren, tenen, lies en oksels. De parasieten houden namelijk van plekjes waar de huid dun en warm is.

De kans dat katten last krijgen van teken is groter in de lente en zomer. Dan zijn deze parasieten namelijk het meest actief. Door de zachte temperaturen kunnen teken echter ook in de herfst en zelfs in de winter overleven. 

Waarom zijn teken gevaarlijk voor katten?

Wanneer een teek voldoende bloed heeft gedronken bij je kat, laat ze vanzelf los. Je zou denken dat het probleem zo vanzelf is opgelost. Helaas zijn teken dragers van infectieziektes die niet alleen gevaarlijk zijn voor je kat, maar ook voor de mens. Een tekenbeet kan ook vervelende huidirritaties veroorzaken.

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende infectie die een teek via de Borrelia-bacterie kan overbrengen op zoogdieren en mensen. Wees dus op je hoede als je de volgende symptomen herkent bij jouw kat:

  • Lusteloosheid
  • Koorts
  • Verminderde eetlust
  • Diarree en/of braken
  • Gezwollen lymfeklieren

Omdat de symptomen niet altijd even uitgesproken zijn, is het niet eenvoudig om een diagnose te stellen. Raadpleeg een dierenarts als je twijfelt.

Hoe bestrijd je teken bij je kat?

Als je een teek hebt opgemerkt bij je huisdier, reageer je best onmiddellijk. Verwijder de parasiet op de juiste manier om te vermijden dat de kop van de teek in de huid achterblijft en gaat ontsteken. Een tekenpincet of tekenhaak kan je daarbij helpen. Opgelet: ontsmet deze hulpmiddelen grondig voor en na gebruik.

Hou de plek van de tekenbeet enkele weken in de gaten. Merk je een ontstekingsreactie op, of maak je je zorgen? Contacteer dan je dierenarts.

Hoe bescherm je je kat tegen teken?

Een goed werkend anti-teken middel kan je gelukkig heel wat ellende besparen. Om teken bij je kat te voorkomen, gebruik je bijvoorbeeld de Frontline Combo®Line of Frontline® Spot-on pipet, die je aanbrengt op de huid. Zo zorg je voor doeltreffende en langwerkende bescherming van jouw huisdier én je omgeving. Bovendien voorkomen deze tekenwerende middelen ook vlooien en luizen bij je kat.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0039-2023 - 05/2023

 

FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433/ BE-V581253. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 09/03/2021. hry190821.© 2023 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 4 weken aan bij katten en fretten. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 10/2021. lt08/12/2021. ©2023 – alle rechten voorbehouden.

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.