Hoe verwijder je een teek bij je kat?

Door het warme weer speelt je kat graag in de zon en geniet hij/zij van het rondspringen en rollen in het gras. Het is belangrijk voor zijn/haar gezondheid om het belang van preventieve maatregelen tegen teken in te zien, aangezien deze parasieten wachten op een kans om op jouw kat terecht te komen (vooral in de lente en de herfst). 

Teken voorkomen

Teken worden vaak toevallig ontdekt wanneer je je kat aait, kamt of wast. In sommige gevallen wordt een teek over het hoofd gezien, aangezien ze zich na enkele dagen laten vallen nadat ze zich gevoed hebben met het bloed van je kat.

Je kat zal op jou moeten vertrouwen dat je dag na dag alert bent om te vermijden dat hij/zij ziek wordt door een tekenbeet. Een goede tip is om ‘s avonds een momentje te nemen om je kat te knuffelen en te trakteren op een massage met je vingertoppen. Je zult gemakkelijk een vastgeklampte teek voelen. Meestal bevinden ze zich in de buurt van het hoofd, oren of nek van de kat of in sommige gevallen op plaatsen waar de huid minder dik is (zoals de binnenkant van de dijen).

 

Kies voor maximale preventie in de vorm van anti-parasitaire producten die teken doden bij contact met de vacht.

Zorg ervoor dat je kiest voor een preventieve behandeling die geschikt is voor de leeftijd van jouw kat en die veilig is voor zijn/haar gezondheid. Er is keuze uit verschillende vormen (band, spray, pipet, tabletten, etc.) en nieuwe behandelingen zijn nu ook beschikbaar. Je dierenarts is de beste bron voor advies. 

De juiste manier om een teek te verwijderen bij je kat

 

Het is belangrijk om dit op de juiste wijze te doen. Het wordt afgeraden een gewoon pincet, ether of andere manieren (waaronder je vingers) te gebruiken waarbij de teek misschien wel verwijderd wordt, maar het rostrum (deel van de kop) in/onder de huid van je kat blijft zitten.

De gebruikelijke methode is om een tekenhaak te gebruiken, een essentieel item om in de EHBO set van je kat te hebben. Het formaat van dit tangetje hangt af van de grootte van de teek, tenzij je de Frontline® Pet Care Tick Remover gebruikt, die geschikt is voor teken van elke grootte.

  • Duw het haar rond de teek voorzichtig opzij en schuif de haak aan beide kanten van de teek (waarbij je de haak plat tegen de huid van je kat houdt).
  • Draai de haak rustig tegen de klok in, terwijl je je kat blijft aaien met je andere hand. Na twee of drie rotaties laat de teek normaal vanzelf los.

Je kunt de teek inspecteren om jezelf gerust te stellen dat deze in zijn geheel verwijderd is, waarna je het weg kunt gooien op een veilige plek, zodat jij of je kat niet opnieuw gebeten kunnen worden.

Preventie is essentieel om het comfort en de gezondheid van je kat te garanderen. Frontline Combo®Line is een product ter bestrijding van vlooien en teken. 

Als je je zorgen maakt nadat een teek is verschenen of als een ontstekingsreactie (die eigenlijk vrij vaak voorkomt) langer dan 2 weken aanhoudt op de plek waar de teek had gebeten, raadpleeg dan je dierenarts en bespreek met hem of haar of er getest kan worden op de ziektes die het vaakst worden overgedragen door teken.

Stap voor stap een teek verwijderen

Stap 1: Houd het haar van je kat aan de kant, zodat je beter bij de teek kunt komen.

Stap 2: Schuif de tekenhaak over de huid van je kat, waarbij je oplet dat de teek tussen beide zijden van de haak zit.

Stap 3: Draai de haak totdat de teek uit zichzelf loslaat. 

Advies van een expert

Om het risico zo laag mogelijk te houden, raden we aan om elke dag de vacht van je kat te checken op teken. Deze aaisessie heeft als bijkomend voordeel dat jij en je kat de gelegenheid krijgen om te relaxen en de band tussen jullie te versterken.  

Waar vind je FRONTLINE® en FRONTPRO®-producten?
Al onze FRONTPRO® en FRONTLINE®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken of dierenwinkels.
Waar kopen?