Laat de ziekte van Lyme je zomer niet verpesten
Laat de ziekte van Lyme je zomer niet verpesten

Elk jaar opnieuw lopen heel wat dieren en mensen een tekenbeet op. Teken zorgen niet alleen voor irritatie en ongemak, maar kunnen tijdens hun ‘maaltijd’ ook zeer vervelende infecties overdragen via hun speeksel. Een van de bekendste risico’s is de Borrelia-bacterie, die zowel bij mensen als bij huisdieren de ziekte van Lyme kan veroorzaken. 

Waarom wordt er zoveel gesproken over de ziekte van Lyme?

 

Er wordt vaak voor de ziekte van Lyme gewaarschuwd omdat ze het leven van je huisdier in gevaar kan brengen. Een grote moeilijkheid is het feit dat de ziekte van Lyme in veel vormen voorkomt en dat de gevolgen voor onze dieren sterk uiteenlopend kunnen zijn. Sommige dieren zullen amper of helemaal geen symptomen vertonen, andere zullen slap en lusteloos worden of ernstigere symptomen vertonen. Bovendien worden de eerste ziektetekenen in sommige gevallen pas vier weken na de tekenbeet zichtbaar. Soms duurt het even voordat de bacterie het lichaam binnenkomt en symptomen uitlokt.

Daarom is het van vitaal belang om je huisdier tijdig en op de juiste manier te behandelen.

 

Hoe kan ik weten of mijn dier de ziekte van Lyme heeft?

 

Hoe sneller je de ziekte ontdekt, hoe beter! Het kan echter moeilijk zijn om de diagnose te stellen, want de ziekte veroorzaakt een hele reeks ‘vage’ en niet-specifieke symptomen, die bij het ene dier veel erger kunnen zijn dan bij het andere. De symptomen die het vaakst gemeld worden, zijn lusteloosheid en een verandering van het gedrag. Maar er kunnen nog meer symptomen optreden, zoals:

 

  • koorts
  • verminderde eetlust
  • gezwollen lymfeklieren
  • In bepaalde gevallen kan de ziekte ook de nieren, het hart en het zenuwstelsel aantasten.
  •  

Als je twijfelt, neem dan contact op met je dierenarts.

 

Hoe kan ik voorkomen dat mijn huisdier besmet raakt?

 

Je kunt enkele eenvoudige maatregelen nemen om je huisdier te beschermen:

  • Volg de tekenwerende behandelingen van je huisdier goed op en dien regelmatig een FRONTLINE®*-behandeling tegen vlooien en teken toe.
  • Controleer je huisdier tijdens de zomer elke dag op teken, zeker na een wandeling of nadat jullie in een risicogebied geweest zijn. 
  • Vind je een teek op je dier, verwijder die dan met een tekentang. Probeer de teek vooral niet te pletten, te verbranden of te verdoven met ether of een ander product. Je zou er het besmettingsrisico alleen maar mee vergroten!

 

Geniet van een veilige zomer!

 

Diergeneesmiddel. Lees altijd vóór gebruik eerst aandachtig de bijsluiter. V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0085-2022- 05/2022

 

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.
Boehringer Ingelheim
© Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA
BE-CAN-0048-2023 – 02/2023