Het is belangrijk om te beseffen dat bepaalde voedingsmiddelen die wij dagelijks eten gevaarlijk kunnen zijn voor onze viervoetige vrienden. Hun organisme is namelijk erg verschillend van het onze, wat verklaart waarom bepaalde voedingsmiddelen bij hen kunnen leiden tot spijsverteringsstoornissen, neurologische problemen of andere aandoeningen.
Chocolade in ongetwijfeld het bekendste voedingsmiddel dat giftig is voor honden. De toxiciteit hangt af van de cacaoconcentratie en de ingenomen hoeveelheid. Hoe donkerder de chocolade is, hoe rijker hij is aan theobromine, de molecule die de problemen veroorzaakt.
Wanneer moet je de dierenarts bellen?
Het is meestal niet nodig om in te grijpen als jouw hond minder dan de hierboven aangegeven hoeveelheden heeft ingenomen of als de ingenomen chocolade witte chocolade is.
Het is belangrijk om snel te reageren, idealiter binnen de 2 uur, zodat de dierenarts jouw huisdier kan laten braken.
De eerste symptomen treden doorgaans op binnen de 2-4 uur na de inname en de meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree en rusteloosheid.
Xylitol (E967) is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in sommige soorten kauwgom en tandpasta en die in de keuken wordt gebruikt als vervanging voor suiker. Deze molecule veroorzaakt bij honden hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), wat 30-60 minuten na de inname resulteert in zwakte en duizeligheid. Jammer genoeg is dit product ook giftig voor de lever en kan het 24-48 uur na de inname levernecrose veroorzaken. Daarom is het belangrijk om deze situatie goed met jouw dierenarts op te volgen.
Deze voedingsgroep is zowel voor honden als voor katten toxisch. Zowel rauw als gekookt kunnen deze voedingsmiddelen leiden tot de afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie), wat resulteert in de productie van donkere urine en zichtbare lusteloosheid 1 tot 7 dagen na de inname. Geschat wordt dat de toxische dosis 5 tot 10 gram uien per kg lichaamsgewicht bedraagt, wat overeenkomt met ongeveer 1 ui voor een hond van 10 kg.
De meeste mensen weten niet dat deze voedingsmiddelen giftig kunnen zijn, maar druiven en rozijnen zijn wel degelijk gevaarlijk en kunnen spijsverteringsproblemen (braken, diarree, buikpijn) veroorzaken. Grote hoeveelheden kunnen ook leiden tot nierfalen, waarbij de prognose helaas somber is.
De vergiftiging kan snel optreden:
De klinische verschijnselen (lusteloosheid, braken, diarree, buikpijn) beginnen ongeveer 24 uur na de inname en kunnen enkele weken aanhouden.
Hoewel de toxine(s) op dit moment nog niet bekend zijn, kan de inname van macadamianoten bij de hond spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals braken en buikpijn. Er kunnen ook andere aandoeningen optreden, zoals moeite met lopen, zwakte en rillingen.
Avocado is de laatste tijd erg populair in de westerse wereld. Het vruchtvlees, maar ook de steen en bladeren zijn zeer giftig voor honden. Vergiftiging treedt vaak op door het vruchtvlees te eten of op de pit te kauwen. De giftige doses zijn niet volledig bekend, maar een significante inname kan dodelijk zijn. De toxiciteit is te wijten aan de aanwezigheid van een vetzuur (persinederivaat) waarvan het werkingsmechanisme niet helemaal bekend is.
Een paar slokjes zijn al genoeg om een hond te desoriënteren. Maar ethanol komt niet enkel voor in alcoholische dranken: rottend fruit, verf, vernis, parfum en zelfs mondwater kunnen jouw hond ook bedwelmen. Er gebeuren veel ongevallen doordat een hond drinkt van zoete alcoholische dranken (cocktails, punch,...) die binnen zijn bereik gelaten worden. De symptomen treden 30 minuten tot 2 uur na de inname op, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die al in de maag van de hond aanwezig is. De klinische verschijnselen weerspiegelen de depressie van het zenuwstelsel: evenwichtsstoornissen, slaperigheid, ademhalingsmoeilijkheden. In grote hoeveelheden kan het innemen van alcohol leiden tot een coma en zelfs de dood.
Als jouw hond toch een gevaarlijke voedingsstof ingenomen heeft, of als je denkt dat die kans bestaat, neem dan onmiddellijk contact op met jouw dierenarts of het Antigifcentrum. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen en door te geven:
Probeer je hond nooit te laten braken en dien hem geen medicijnen toe zonder het advies van je dierenarts.
V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0015-2022 - 02/2022