Welk vlooien- en tekenmiddel kies je best voor je kat of hond?

Vlooien en teken zijn parasieten die je dier met hun jeukende beten veel overlast kunnen bezorgen, maar bovenal zijn gezondheid in gevaar brengen door de ziekten die ze kunnen overdragen. Je kan ze dus maar beter preventief bestrijden. Wij geven een handig overzicht van de verschillende oplossingen, met hun voor- en nadelen.

Spot-on pipetten

Spot-on druppels worden met een pipet op de huid aangebracht. De werkzame stof wordt in de talgklieren opgeslagen en zo een maand lang continu over het hele lichaam uitgescheiden. Vlooien en teken die met het afweermiddel in aanraking komen, sterven respectievelijk binnen 24 uur en 48 uur.*

 

De voordelen van een spot-on pipet zijn dat het product makkelijk aan te brengen is en de werkzame stof zich snel verspreidt over het hele lichaamsoppervlak. Vervolgens wordt het product opgeslagen in de talgklieren die zo dienst doen als ‘reservoirs’ voor het product. Vanuit deze reservoirs wordt de werkzame stof continu vrijgesteld zodat elk plekje op je dier gedurende vier weken optimaal beschermd is. 

 

De nadelen van een spot-on zijn dat je het product na vier weken opnieuw moet aanbrengen en dat je een pipet moet kiezen die past bij het gewicht van je hond. De positieve keerzijde hier van is dat je je favoriete viervoeter zo precies op maat kan doseren. Niet te veel product, maar ook niet te weinig! 

Ontdek de antiparasitica van Frontline®

Halsbanden

Halsbanden tegen vlooien en teken worden ook al sinds lang gebruikt bij onze huisdieren. De voordelen van een halsband zijn  het gebruiksgemak en de vaak langere werkingsduur. De nadelen zijn de vaak hoge concentratie insecticiden die ze bevatten en het ontbreken van een ‘reservoir’ in de huid zelf (het product moet zich continu vanuit de halsband over het lichaam verspreiden). Hierdoor bevindt er zich meer product aan de ‘oppervlakte’ en is de werkzaamheid meer variabel. 

 

Tabletten tegen vlooien en teken

Tabletten worden oraal toegediend en de werkzame stof wordt vervolgens volledig geabsorbeerd in de bloedbaan. Het grootste nadeel is dat deze producten enkel verkrijgbaar zijn op voorschrift van een dierenarts. Deze producten hebben wel het voordeel dat er zich geen product aan de buitenzijde van het dier bevindt.

 

Sprays

Vlooien- en tekensprays verstuif je op de vacht van je dier. Het nadeel is dat je nadien het diergeneesmiddel nog moet inwrijven, zodat het kan doordringen tot op de huid. Het voordeel is dat je het product al kan gebruiken bij zeer jonge niet-gespeende puppies en kittens.** Let op: er bestaan ook producten om vlooieneitjes- en larven in de omgeving te bestrijden. Gebruikt deze nooit op je huisdier!

 

Andere producten (shampoos, natuurlijke producten,...)

Er zijn ook producten in de markt tegen vlooien en/of teken die geen insecticiden bevatten. De werkzaamheid van deze producten is echter niet aangetoond en van korte duur. 

 

Conclusie: Er bestaan veel verschillende soorten oplossingen tegen vlooien en teken. Kies voor een product dat een goede bescherming biedt en gebruik het volgens de instructies in de bijsluiter.

 

*Vanaf 2 dagen na toediening van het product. Frontline Protect doodt vlooien en teken binnen 6 uur gedurende 1 maand.

** Frontline Spray.

 

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0098-2021 - 12/2021

 

FRONTLINE® Spray (Fipronil 250 mg per 100 ml). Doeldiersoorten: honden en katten. Indicaties: behandeling en preventie van infestaties door vlooien (Ctenocephalides spp.), teken (Ixodes ricinus) en bijtende luizen (Trichodectes canis, Felicola subrostratus). Dosering en toedieningsweg: uitwendig cutaan gebruik. Product verstuiven tegen de haren in, over heel het lichaam. De pels moet overal goed en gelijkmatig bevochtigd worden. Nadien product inwrijven zodat het product kan doordringen tot op de huid. Laten drogen, niet afdrogen. Dosering: 7,5 à 15 mg/kg, hetzij 3 tot 6 ml/kg lichaamsgewicht. De werkingsduur van het product bedraagt 3 tot 5 weken tegenover teken en, afhankelijk van de infestatiedruk, 1 tot 3 maanden tegenover vlooien. Minimale behandelingsinterval 4 weken. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V168481. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 05/10/2020. hr110121. © 2021 – alle rechten voorbehouden.

Frontline Protect® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine).

Alleen voor gebruik bij honden (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). Niet gebruiken bij katten. Lees aandachtig de bijsluiter.

Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen.

Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatusIxodes ricinusRhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiensAedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. hr270521.® Geregistreerd handelsmerk. © 2021. Alle rechten voorbehouden.

Waar vind je FRONTLINE® en FRONTPRO®-producten?
Al onze FRONTPRO® en FRONTLINE®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken of dierenwinkels.
Waar kopen?