Als je beslist om een dier te adopteren, is een van de belangrijkste vragen die je je moet stellen: steriliseer ik mijn dier, of niet? Het is een belangrijke beslissing, die je niet licht mag nemen omdat de ingreep niet omkeerbaar is. De operatie bestaat uit het operatief verwijderen van de testikels bij de mannetjes en de eierstokken (en soms de baarmoeder) bij de vrouwtjes.
Er is een groot verschil tussen katten en honden. In België is de sterilisatie van katten verplicht. In Wallonië en Brussel moet ze uitgevoerd worden voor de leeftijd van 6 maanden en in Vlaanderen voor de leeftijd van 5 maanden.
Anders dan bij katten is de sterilisatie van honden niet verplicht. De stad Brussel geeft wel premies voor de sterilisatie van reuen en teven. Als je niet wilt fokken, is sterilisatie aan te bevelen omdat het zowel jou als je dier veel voordelen biedt.
Bij teven
Bij reuen
Verdikt je hond door een sterilisatie?
Door de sterilisatie daalt de energiebehoefte van je reu of teef met ongeveer 20%. Dat verklaart waarom bepaalde honden na de operatie verdikken. Als jouw hond voor de operatie een ideaal gewicht had, is het raadzaam om een actieve levensstijl aan te houden en voortaan minder van zijn gebruikelijke voeding te geven.
Als je hond deze vermindering niet verdraagt (hongerig lijkt) of aankomt, kan je best overschakelen naar een speciaal aangepaste voeding, die minder energierijk is. Vraag gerust raad aan je dierenarts.
Volg de gewichtstoename van je dier op voor hem na de operatie 6 maanden lang te wegen. Om fouten te vermijden gebeurt de weging bij voorkeur altijd met dezelfde weegschaal en op hetzelfde moment van de dag. Bijvoorbeeld: ‘s morgens voor de wandeling en voor de maaltijd.
1. Neilson JC. et al: Effect of castration on problem behaviors in male dogs with reference to age and duration of the behavior. Journal of the American Veterinary Medical Association. 1997, 211 (2): 180-182.
2. Brennen McKenzie, Evaluating the benefits and risks of neutering dogs and cats, CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources 2010 5, nr. 045