Wanneer moet ik mijn dier behandelen tegen vlooien en teken?
Wanneer moet ik mijn dier behandelen tegen vlooien en teken?

Vlooien en teken zijn de twee meest voorkomende uitwendige parasieten bij honden en katten. Hoe herken je ze? En wat moet je doen als je vlooien of teken op je dier aantreft? Wij zetten alle info op een rijtje!

 

Vlooien

Hoe weet je of je huisdier vlooien heeft?

Als je dier zich veel krabt of in zijn vacht bijt, bestaat de kans dat het last heeft van vlooien. Of liever: van de jeuk die veroorzaakt wordt door het speeksel dat de vlo achterlaat tijdens de beet.

Vlooien:

  • 2 à 3 mm groot
  • doorgaans rood of bruin van kleur
  • verplaatsen zich door te springen

Om te controleren of je huisdier vlooien heeft, kam je de vacht met een vlooienkam. Zoek zeker op de rug, in de lies en op de buik, want daar houden vlooien zich graag op. Als je vlooien aantreft, leg je ze in een bakje met wat zeepsop om ze te doden. Naast de vlooien zelf kan je ook vlooienuitwerpselen aantreffen. Dat zijn kleine zwarte korreltjes, die rood kleuren als je ze op een stukje nat keukenpapier legt.

 

Het gevaar van vlooien

  • Jeuk
  • Allergische reactie
  • Ontstekingen
  • Besmetting met virussen en ziekten
  • Overdracht van lintwormen

 

Een vlooienplaag. Wat nu?

Als je op je dier of in huis vlooien aantreft, moet je onmiddellijk actie ondernemen om ze te bestrijden. Vlooien planten zich erg snel voort: volwassen vrouwtjes leggen maar liefst 30 tot 50 eitjes per dag! Eén enkele vlo kan dus op heel korte tijd tot een ware plaag leiden.

 

Wat moet je doen?

  • Behandel alle dieren in huis met een snelwerkend en doeltreffend vlooienmiddel zoals Frontline® Spot On. Met deze pipet breng je het antiparasiticum makkelijk en snel in de nek van je dier aan.
  • Stofzuig je huis en alle meubels grondig om eitjes en poppen te verwijderen.
  • Was het slaapkussen, de dekentjes en het zachte speelgoed van je dier bij voorkeur op 50 graden of hoger. Deze hoge temperatuur doodt de vlooien en eitjes die erin aanwezig kunnen zijn.
  • Poppen kunnen tot een jaar lang in je huis overleven. Behandel daarom ook de kamers waar je hond vaak komt met een omgevingsspray voor huishoudelijk gebruik zoals Frontline HomeGard®.

 

Teken

Hoe weet je of je hond een teek heeft?

Teken zijn spinachtige parasieten die in de natuur wachten tot er een mens of dier langskomt waaraan ze zich kunnen voeden door bloed te zuigen. Nadat je dier buiten is geweest, doe je er daarom goed aan om zijn vacht te inspecteren op de aanwezigheid van kleine grijze of bruinzwarte bolletjes bovenop het huidoppervlak. Controleer vooral aandachtig in de nek, in de oksels, op de kop, rond de bek, bij de oren en tussen de tenen. Denk ook aan de huid onder de halsband, het tuigje of andere accessoires die je dier draagt. Als je een bultje tegenkomt, kijk dan goed of je pootjes ziet, want dan is dat bultje een teek. Als je twijfelt of je zorgen maakt over je dier, ga dan naar je dierenarts voor een controle.

 

Teken:

  • 3 mm tot 1 cm (volgezogen) groot
  • grijs of bruinzwart bolletje
  • herkenbaar aan de pootjes

 

Het gevaar van een tekenbeet

Teken kunnen diverse ziekten overdragen, zoals:

  • De ziekte van Lyme
  • Babesiose
  • Ehrlichiose
  • Anaplasma

 

Een teek. Wat nu?

Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans op de overdracht van een bacterie of ziekte. Het is dus belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert.

 

  1. Trek handschoenen aan, neem een tekentang en zet een bakje met een deksel klaar.
  2. Zorg dat je dier kalm en rustig is.
  3. Duw voorzichtig de haren rondom de teek opzij, zodat je makkelijk toegang hebt tot de vastgezogen parasiet.
  4. Schuif de tekentang voorzichtig tot onder de teek en trek de tang rustig met een draaiende beweging bij de huid vandaan zodat de teek loskomt. Controleer goed of je de teek volledig hebt verwijderd.
  5. Reinig de plaats van de tekenbeet met ontsmettingsmiddel voor huisdieren.
  6. Doe de teek in een afsluitbaar bakje en gooi hem weg.

 

Preventie van vlooien en teken 

De belangrijkste stap in de strijd tegen vlooien en teken is preventie. Je past de preventieve behandeling best het hele jaar door toe omdat vlooien tegenwoordig ook in de winter binnenshuis actief zijn. Frontline® heeft een ruim assortiment snelwerkende producten die een doeltreffende en langdurige bescherming bieden.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0095-2022 -05/2022

 

FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 10/2021. lt08/12/2021. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433/ BE-V581253. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 09/03/2021. hry190821.© 2021 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE® Spot On Hond - Indicaties: behandeling en preventie van besmetting door vlooien, bijtende luizen en teken bij de hond. Een eenmalige toediening zorgt voor een bescherming tegen vlooien tot maximaal 3 maanden en tegen teken gedurende 1 maand. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppies jonger dan 8 weken oud en/of aan puppies die minder dan 2 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V188745/BE-V581297, BE-V189021/BE-V581280, BE-V189217/BE-V581271 en BE-V218662/BE-V581306. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 09/03/2021. hry190821.© 2021 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE® Spray (Fipronil 250 mg per 100 ml). Doeldiersoorten: honden en katten. Indicaties: behandeling en preventie van infestaties door vlooien (Ctenocephalides spp.), teken (Ixodes ricinus) en bijtende luizen (Trichodectes canis, Felicola subrostratus). Dosering en toedieningsweg: uitwendig cutaan gebruik. Product verstuiven tegen de haren in, over heel het lichaam. De pels moet overal goed en gelijkmatig bevochtigd worden. Nadien product inwrijven zodat het product kan doordringen tot op de huid. Laten drogen, niet afdrogen. Dosering: 7,5 à 15 mg/kg, hetzij 3 tot 6 ml/kg lichaamsgewicht. De werkingsduur van het product bedraagt 3 tot 5 weken tegenover teken en, afhankelijk van de infestatiedruk, 1 tot 3 maanden tegenover vlooien. Minimale behandelingsinterval 4 weken. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V168481. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 05/10/2020. hr110121. © 2021 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE PROTECT® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine). ALLEEN VOOR GEBRUIK BIJ HONDEN (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). NIET GEBRUIKEN BIJ KATTEN. Lees aandachtig de bijsluiter. Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen. Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiens, Aedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. hr270521.® Geregistreerd handelsmerk. © 2021. Alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE HOMEGARD®. GEBRUIK BIOCIDEN VEILIG. LEES VÓÓR GEBRUIK EERST HET ETIKET EN DE PRODUCTINFORMATIE. FRONTLINE HOMEGARD® Insecticide en acaricidespray voor huishoudelijk gebruik is een spuitbus met oppervlaktespray voor de behandeling binnen van niet-afwasbare meubelen en huishoudelijk textiel zoals tapijten, matten, fauteuils om vlooien en teken uit te roeien en heeft een langdurig effect. Werkzame stoffen: Permethrin; S-Methopreen . Houd kinderen en huisdieren uit de buurt tijdens de behandeling. NIET RECHTSTREEKS OP DIEREN GEBRUIKEN. Permethrin kan gevaarlijk zijn voor katten. Niet gebruiken op katten of in kattenmanden. EU-0021035-0001 1-1. Toelatingshouder: Agrobiothers Laboratoire, ZI route des Platières, 71 290 CUISERY, France. Product distributeur: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel, België tel. 02 773 34 56 (Antigifcentrum: tel. 070 245 245).

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.