Waarom spinnen katten?

Wat is het fijn om een liefdevol en comfortabel moment door te brengen op de sofa met je spinnende kat. Maar is het echt een uitdrukking van plezier en tevredenheid of kunnen we alleen maar raden naar de daadwerkelijke betekenis van deze vorm van communiceren. Hier is wat meer informatie om je te helpen deze signalen te ontrafelen: 

 

De oorsprong van spinnen

De kat, die al gedomesticeerd of tam is sinds 7000 voor Christus, bezit een aantal gedragskenmerken die nog steeds te vinden zijn in andere, wilde leden van de kattenfamilie (zoals bijvoorbeeld de leeuw). Dit natuurlijke mechanisme, dat bij sommige katten meer uitgesproken is dan bij andere, ontstaat doordat het bloed door het lichaam stroomt en zo “auditieve” trillingen veroorzaakt. Spinnen is dus eigenlijk het volledige lichaam van de kat dat zichzelf uitdrukt, in tegenstelling tot miauwen, wat enkel een vocalisatie is van een beweging in het strottenhoofd. De lage frequenties (20 tot 50 Hz) die bij het spinnen ontstaan, staan bij musici bekend om hun emotionele impact. Kittens gebruiken spinnen vanaf de geboorte om te communiceren met hun moeders. De voordelen hiervan zijn tot nu toe nog steeds een raadsel.

 

We weten wel dat een volwassen gedomesticeerde kat in bepaalde situaties blijft spinnen, als gevolg van een kenmerk uit zijn/haar jeugd.

 

Is spinnen therapeutisch of gewoon een communicatiemiddel?

Is spinnen een vorm van communicatie of helpt het je kat om zijn/haar lichaam te “herstellen”, te kalmeren of om het fysieke welzijn te verbeteren? Wetenschappers en dierenartsen hebben dubbelzinnige situaties geïdentificeerd, waar katten spinnen tijdens een bezoek aan de dierenarts voor pijnlijke aandoeningen.

Katten spinnen soms op de behandeltafel, ondanks dat de situatie oncomfortabel is. In dit geval moet je het spinnen soms onderbreken zodat de dierenarts ongestoord met een stethoscoop naar het hart kan luisteren. Het is dus duidelijk dat spinnen een biologische functie heeft: bescherming, herstel of kalmering van het lichaam tijdens momenten van stress of pijn.

Studies die uitgevoerd zijn bij zieke mensen lijken aan te tonen dat geluiden die worden uitgezonden op dezelfde frequentie het genezingsproces van botten versnellen. Daarom kan er aangenomen worden dat spinnen therapeutische mogelijkheden zou kunnen bieden voor de kat zelf of voor mensen.

Een kat is een mysterieus wezen, ook al spint hij/zij voor je. Je kan er zeker van zijn dat de zelfexpressie van je kat een zeer nuttig doel dient en dat je hem/haar gerust mag laten spinnen als dit hem/haar vreugde en welzijn oplevert.

 

Wist je dat?

Studies die uitgevoerd zijn bij zieke mensen lijken aan te tonen dat geluiden die worden uitgezonden op dezelfde frequentie het genezingsproces van botten versnellen.

Waar vind je FRONTLINE® en FRONTPRO®-producten?
Al onze FRONTPRO® en FRONTLINE®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken of dierenwinkels.
Waar kopen?