Wie thuis een kat heeft, zal dit wel al eens meegemaakt hebben. Om bijtgedrag aan te pakken, moeten we eerst de oorzaak van het probleem achterhalen.
· Je gebruikt vaak je handen om met je kat te spelen. Door zo te spelen, leer je de kat eigenlijk dat handen ‘prooien’ zijn, wat dus uitnodigt om te bijten. Onthoud deze vuistregel: handen zijn bedoeld om te strelen, niet om te spelen. Maak je kitten al zo vroeg mogelijk duidelijk dat handen niet om in te bijten zijn. Een beet van een kitten stelt nog niet zo veel voor, maar later is dat wel wat anders!
· Je kat voelt zich gestrest, bedreigd of geïrriteerd. Probeer je kat niet krampachtig vast te houden als ze duidelijk niet in je armen wil blijven zitten. Neem de tijd om haar gedrag te observeren en haar lichaamstaal te ontcijferen. Uiteraard kan een kat ook om een specifieke reden gestrest zijn (een nieuwe kat bij de buren, een drukke weg in de buurt ...). Als je in een appartement woont, is het essentieel om te zorgen voor een goede leefomgeving om het welzijn van je kat te garanderen.
· Tijdens het spelen. Van opwinding kan je kat zachtjes 'speelbijten', wat op zich geen probleem is als het geen pijn doet en daarbij blijft. Maar als je kat zich niet kan inhouden en harder gaat doorbijten, stop dan onmiddellijk met spelen en zeg op korte toon 'nee'. Kijk dan weg en doe iets anders.
· Je kat heeft pijn. Als je kat plots bijt tijdens het strelen op een plek waar ze normaal niet reageert, kan ze daar pijn hebben. Probeer het later nog eens en raak de plek zachtjes aan om te controleren op verwondingen, knobbels of andere onregelmatigheden.
· Uiteindelijk is elke kat uniek! Het is niet omdat de kat van de buren graag op de buik gestreeld wordt, dat jouw kat dat ook graag heeft. Ze zijn allemaal verschillend en hebben andere voorkeuren. Leer dus hun karakter kennen.
V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0034-2020 – 04/2020