Frontline
vlooien in huis
Vlooien in huis bestrijden

Wat zijn vlooien? 

Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van een gastheer, zoals een kat of een hond. Vlooienbeten veroorzaken ongemak en jeuk, maar kunnen ook leiden tot huidinfecties, haaruitval of overdraagbare ziektes bij je huisdier. Redenen genoeg dus om er snel komaf mee te maken. 

Vlooien zijn vaak moeilijk waar te nemen met het blote oog. Een vlooienkam kan helpen om de parasieten te vinden in de vacht van je huisdier. Je herkent hun aanwezigheid ook aan de kleine, donkere vuiltjes of vlooienuitwerpselen op de huid van je kat of hond. 

Hoe belanden vlooien in je huis?

Vlooien kunnen op verschillende manieren in jouw huis terechtkomen. De meest voorkomende wijze van besmetting is via je huisdier. Eens ze een gastheer hebben gevonden waaraan ze zich kunnen voeden, blijven de vlooien in huis en planten ze zich daar voort. 

Zo kunnen volwassen vrouwtjes tot 50 eitjes per dag leggen. Die eitjes belanden op tapijten, beddengoed, tussen plinten, enzovoort. Daar ontwikkelen ze zich verder tot larven, poppen en uiteindelijk tot volwassen parasieten die een nieuwe vlooienplaag in huis veroorzaken. 

Vlooien houden van warme temperaturen. Ga je samen met je huisdier op reis naar een zonnige bestemming? Dan zou het wel eens kunnen dat je hond terugkeert van vakantie met vlooien als souvenir. Ook als je viervoeter tijdens je afwezigheid in een kennel of bij familie logeerde, is het raadzaam om alert te zijn voor een vlooienbesmetting.

Vroeger was het vlooienseizoen beperkt tot de zomermaanden. Door de moderne centrale verwarming en de zachte winters kunnen ze nu het hele jaar door gedijen in huis.

Hoe komen vlooien in huis zonder huisdieren?

Ook als je geen hond of kat in huis hebt, kan je last krijgen van vlooien. Het meest waarschijnlijke scenario is dat je bezoekers met een huisdier over de vloer hebt gekregen, of dat je naar een woning verhuisde waar voordien honden of katten leefden. 

De talloze vlooieneitjes, -larven en -poppen die in een huis aanwezig zijn, kunnen weken en zelfs maanden overleven zonder gastheer. 95 procent van de (onvolwassen) vlooien verschuilt zich in hoeken en kantjes, tussen kieren en plinten. De andere 5 procent leeft op een hond of kat. 

Heb je vlooien in huis, maar geen huisdieren? Dan kan je wachten tot de parasieten zonder gastheer vanzelf uitsterven. Wil je liever meteen actie ondernemen? Gebruik een snelwerkende omgevingsspray zoals Frontline HomeGard® om vlooien in huis te bestrijden en de ontwikkeling van eitjes en larven langdurig te voorkomen.

Hoe moet je vlooien in huis bestrijden?

Als je last hebt van een vlooienplaag in huis, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing. Gelukkig hoef je geen ongediertebestrijders in te schakelen om er vanaf te komen. Je kan vlooien in huis zelf doeltreffend bestrijden

Behandel je huisdieren

Start met het behandelen van je hond of kat tegen vlooien. Het is belangrijk om te weten dat je vlooienbestrijdingsmiddelen voor honden niet kan gebruiken om ook je kat te behandelen. Voor katten kies je altijd aangepaste producten.

Je kan vlooien bij je hond bijvoorbeeld bestrijden met de Frontline Protect vlooienpipet of met de Frontpro® kauwtablet. Vlooien bij katten elimineer je met de Frontline® Spot-on of Frontline Combo®Line pipet.

Behandel je leefomgeving

Om vlooien in huis grondig te bestrijden, onderneem je best de volgende acties:

  • Stofzuig je huis en besteed extra aandacht aan hoeken, plinten, tapijten, zetels en gestoffeerde meubels. Maak de stofzuiger leeg na gebruik om te voorkomen dat vlooieneitjes uitkomen en volwassen parasieten ontsnappen.
  • Verstuif een vlooienwerend middel voor huishoudelijk gebruik, zoals Frontline HomeGard®. Volg de instructies nauwgezet op en behandel elke kamer zorgvuldig. Ook in ruimtes waar je hond of kat niet komt, moet je vlooienbestrijding toepassen. Via je schoenen en kleding verspreid je vlooien immers in het hele huis. Omgevingssprays zijn ook erg doeltreffend voor moeilijk bereikbare plaatsen.
  • Was al het textiel waarmee je huisdier in contact komt op hoge temperatuur (60°C). Ook kussens, gordijnen en zetels moet je behandelen, bijvoorbeeld met een vlooienspray. Vergeet het zachte speelgoed van je hond of kat niet!
  • Rijd je hond wel eens mee in de auto? Dan moet je die ook behandelen tegen vlooien door grondig te stofzuigen.

Welke preventieve maatregelen zijn er tegen vlooien in huis?

De beste manier om een vlooienplaag in huis te voorkomen, is je huisdier preventief te behandelen tegen parasieten. Met een vlooienpipet voor katten (bijvoorbeeld Frontline® Spot-on) of voor honden (bijvoorbeeld Frontline Combo®Line) is jouw huisdier voor minstens 4 weken beschermd. 

Vergeet ook je puppy of kitten niet preventief te behandelen. Vanaf de geboorte kan je daarvoor de Frontline® Spray gebruiken.

Herhaal de behandeling regelmatig om zeker te zijn dat de vlooien wegblijven.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0071-2023 - 04/2023

 

FRONTLINE® Spray (Fipronil 250 mg per 100 ml). Doeldiersoorten: honden en katten. Indicaties: behandeling en preventie van infestaties door vlooien (Ctenocephalides spp.), teken (Ixodes ricinus) en bijtende luizen (Trichodectes canis, Felicola subrostratus). Dosering en toedieningsweg: uitwendig cutaan gebruik. Product verstuiven tegen de haren in, over heel het lichaam. De pels moet overal goed en gelijkmatig bevochtigd worden. Nadien product inwrijven zodat het product kan doordringen tot op de huid. Laten drogen, niet afdrogen. Dosering: 7,5 à 15 mg/kg, hetzij 3 tot 6 ml/kg lichaamsgewicht. De werkingsduur van het product bedraagt 3 tot 5 weken tegenover teken en, afhankelijk van de infestatiedruk, 1 tot 3 maanden tegenover vlooien. Minimale behandelingsinterval 4 weken. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V168481. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 07/06/2022. hr200323. © 2023 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433/ BE-V581253. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 09/03/2021. hry190821.© 2023 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE® Spot On Hond - Indicaties: behandeling en preventie van besmetting door vlooien, bijtende luizen en teken bij de hond. Een eenmalige toediening zorgt voor een bescherming tegen vlooien tot maximaal 3 maanden en tegen teken gedurende 1 maand. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppies jonger dan 8 weken oud en/of aan puppies die minder dan 2 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V188745/BE-V581297, BE-V189021/BE-V581280, BE-V189217/BE-V581271 en BE-V218662/BE-V581306. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 09/03/2021. hry190821.© 2023 – alle rechten voorbehouden.

 

FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond),Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 10/2021. lt08/12/2021. ©2023 – alle rechten voorbehouden.

Frontline Protect® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine).

Alleen voor gebruik bij honden (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). Niet gebruiken bij katten. Lees aandachtig de bijsluiter.

Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen.

Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatusIxodes ricinusRhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiensAedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. hr270521. ® Geregistreerd handelsmerk. © 2023. Alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE HOMEGARD®

Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

NIET RECHTSTREEKS OP DIEREN GEBRUIKEN. Permethrin kan gevaarlijk zijn voor katten. Niet gebruiken op katten of in kattenmanden. EU-0021035-0001 1-1.

 

FRONTPRO 11 mg kauwtabletten voor honden 2–4 kg (afoxolaner 11,3 mg) - FRONTPRO 28 mg kauwtabletten voor honden >4–10 kg (afoxolaner 28,3 mg) - FRONTPRO 68 mg kauwtabletten voor honden >10–25 kg (afoxolaner 68 mg) - FRONTPRO 136 mg kauwtabletten voor honden >25–50 kg (afoxolaner 136 mg). Indicaties: Behandeling van vlooieninfestaties bij honden (Ctenocephalides felis en C. canis) gedurende minstens 5 weken en van tekeninfestaties bij honden (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt teken tot maximaal één maand. Vlooien en teken moeten hechten aan de gastheer en zich voeden om te worden blootgesteld aan het werkzame bestanddeel. Voorzorgsmaatregelen: raadpleeg een dierenarts vóór de behandeling van puppy’s jonger dan 8 weken en/of van honden die minder dan 2 kg wegen, en vóór behandeling tijdens dracht en lactatie of vóór gebruik bij fokhonden. EU/2/19/240/001–003 - EU/2/19/240/005–007 - EU/2/19/240/009–011 - EU/2/19/240/013–015. Verdere informatie: lees de bijsluiter (laatste herziening tekst 09/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA – Avenue Arnaud Fraiteurlaan 15-23 - 1050 Brussel. hr020922.

® Geregistreerd handelsmerk.© 2023. Alle rechten voorbehouden.

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.