Frontline
Veelvoorkomende ziektes bij oudere katten
Veelvoorkomende ziektes bij oudere katten

Van gewichtsverlies tot diabetes, er zijn een aantal veelvoorkomende – maar beheersbare – aandoeningen waaraan uw senior-kat kan lijden. Ontdek hier welke dat zijn en hoe je voor je kat kan zorgen.

Senior-katten (katten ouder dan 10 jaar) hebben helaas een grote kans om op latere leeftijd bepaalde ziektes te ontwikkelen en krijgen dan vaak ook te maken met een geleidelijke afname van de werking van verschillende organen. Door een juiste combinatie van dieet, medische ondersteuning en veranderingen in de leefomgeving, kan je er echter voor zorgen dat je kat minder hinder ondervindt van deze veelvoorkomende aandoeningen.

Afname van mobiliteit bij senior-katten

Oudere katten krijgen vaak last van artrose en gewrichtspijn omdat hun gewrichten en kraakbeen in de loop der jaren zijn versleten. Dit heeft tot gevolg dat uw kat minder mobiel wordt, zich onzeker beweegt, moeilijk kan springen en zelfs moeite heeft om zelf haar vacht te verzorgen omdat ze niet meer zo flexibel is. Gevoelige gewrichten kunnen ook betekenen dat uw kat minder bereid is tot spelen of niet naar u toe komt als u haar roept, omdat bewegen pijnlijk kan zijn.

U kunt met behulp van een dieet iets doen voor de gewrichten van uw kat. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat haar voer omega 3-vetzuren met een lange keten bevat. Deze vetzuren kunnen helpen gewrichten in stand te houden. Voedingsstoffen als chondroitine en glucosamine kunnen ook helpen om haar kraakbeen gezond te houden.

U kunt ook eventuele ongemakken die uw oudere kat bij het bewegen ondervindt verlichten door loopplankjes naar haar favoriete hoge plekjes te plaatsen, haar kattenbak te vervangen door een kattenbak met lagere zijkanten en door het materiaal waarop zij ligt comfortabeler te maken.

Ouder wordende katten en diabetes

Diabetes mellitus treft ongeveer één op de 200 katten, met name oudere katten, waarbij een sterke toename in frequentie na de leeftijd van zeven jaar kan worden waargenomen. Diabetes mellitus kan direct in verband worden gebracht met obesitas. Eén van de beste manieren om uw kat tegen deze aandoening te beschermen, is erop toezien dat haar lichaamsgewicht op een gezond peil blijft.

Katten met diabetes hebben cellen die niet op de juiste manier op insuline reageren. In sommige gevallen leidt dit ertoe dat hun lichaam onvoldoende insuline aanmaakt om te kunnen functioneren. Dit betekent dat ze insuline via injecties toegediend moeten krijgen, doorgaans één of twee keer per dag. Vaak wordt een combinatie voorgeschreven van een insulinetherapie en een verandering van dieet; het reguliere dieet wordt dan vervangen door een dieet dat rijk is aan eiwitten maar arm is aan koolhydraten.

De symptomen van diabetes bij oudere katten zijn onder :

  • Meer overdadig urineren en grote hoeveelheden urine
  • Meer dorst en honger
  • Venals obesitas bij katten hier aanleg voor hebben.

Als u merkt dat uw kat één van deze symptomen vertoont, ga dan naar uw dierenarts.

Oudere katten en gewichtsverlies

Gewichtsverlies is bij oudere katten een veel voorkomend symptoom dat echter niet noodzakelijkerwijs op een ziekte wijst. Het is dus belangrijk om een afspraak te maken met uw dierenarts als u ziet dat uw kat gewicht verliest - op die manier kan de arts de mogelijke oorzaak achterhalen en de juiste behandeling voorschrijven.

Sommige systemische ziekten waarvan gewichtsverlies een symptoom is, zijn chronische nierziekten, diabetes, hyperthyreoïdie en inflammatoire darmziekten. Je bejaarde kat heeft mogelijk ook gewicht verloren vanwege een afname van haar eetlust. Dit kan worden veroorzaakt door:

  • Tandheelkundige problemen die het eten pijnlijk maken
  • Verslechtering van geur en smaak, vermindering van het verlangen om te eten
  • Spijsverteringsstoornissen die voorkomen dat voedingsstoffen in haar voedsel op de juiste manier worden opgenomen

Je dierenarts zal je informatie kunnen geven over de beste manier om voor je kat te zorgen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van haar gewichtsverlies. Je kunt echter ook proberen om je kat voeding met een zachtere textuur te geven die gemakkelijker te eten is, of om het eten te verwarmen zodat het aroma ervan verbetert, wat de eetlust kan stimuleren.

Hoewel deze aandoeningen vaak voorkomen bij oudere katten, hoeven ze geen onnodige pijn te veroorzaken of stress. Ga voor advies naar de dierenarts als je denkt dat je kat lijdt.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0051-2021– 03/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken of dierenwinkels.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.