Veelvoorkomende ziektes bij oudere honden
Veelvoorkomende ziektes bij oudere honden

In de laatste fase van hun leven kan uw hond een van deze veelvoorkomende leeftijdsgerelateerde aandoeningen ontwikkelen. Hier vindt u meer informatie over die aandoeningen en welke behandelingen er zijn.

Wanneer je hond een dagje ouder wordt (≥ 7 jaar voor grote rassen, ≥ 10 jaar voor kleine rassen) loopt hij/zij een hoger risico op het ontwikkelen van een ouderdomsziekte. In dit artikel vind je meer informatie over die aandoeningen en hoe je je hond kan helpen.

Staar en zichtverlies bij bejaarde honden

Eén ziekte die in alle hondenrassen van alle formaten voorkomt, is de ontwikkeling van staar. Net als bij mensen ontwikkelen honden staar wanneer de cellen die de ooglens vormen in de loop van de tijd opeenhopen en de lens uiteindelijk ondoorzichtig wordt. De hondenogen krijgen dan een blauwachtige tint en hun zicht begint te verslechteren.

Honden met diabetes ontwikkelen sneller staar omdat staar te maken heeft met een teveel aan glucose in het bloed. Diabetes zelf komt vaker voor bij honden die zwaarlijvig zijn, dus uw hond op zijn ideale lichaamsgewicht te houden is een goede manier om daaraan gerelateerde aandoeningen zoals staar te voorkomen. Regelmatige bezoeken aan uw dierenarts kunnen helpen om deze conditie in een vroeg stadium te ontdekken. In 80% van de gevallen is een staaroperatie in de vroege stadia van de ziekte succesvol gebleken.

Hypothyreoïdie bij oudere honden

Dit is de meest voorkomende hormonale ziekte bij honden en treedt op wanneer de schildklier verzwakt en inactief wordt. Hoewel de oorzaken van hypothyreoïdie niet helemaal duidelijk zijn, worden ze in verband gebracht met het immuunsysteem van uw hond dat de schildklier 'aanvalt' en beschadigt; of ze kunnen het gevolg zijn van behandelingen tegen een overactieve schildklier.

Als uw bejaarde hond lijdt aan hypothyreoïdie, neemt zijn gewicht toe hoewel ze hetzelfde zijn blijven eten. Ze kunnen terughoudend gedrag vertonen ten aanzien van lichaamsbeweging, en kunnen daarnaast lichamelijke zwakte en angstgevoelens vertonen. Het heeft ook gevolgen voor hun vacht. Deze is mat en droog en vertoont haarverlies, en daarnaast wordt de huid dik, vet en kan soms gaan jeuken.

Artrose bij oudere honden

Artrose is een veel voorkomende oorzaak van kreupel lopen bij oudere honden, veroorzaakt door de geleidelijke aantasting van het kraakbeen dat de gewrichten bedekt. Er is helaas geen genezing voor deze aandoening, veroorzaakt door de trage vernieuwing van cellen in ouder worden honden. Maar behandeling helpt om pijn te verlichten en de progressie van ziekte te vertragen.

Pijnlijke gewrichten en moeite met bewegen worden soms gezien als normale ouderdomsverschijnselen van honden. Als u echter merkt dat uw hond buitengewone bewegingsproblemen ondervindt, moet u de dierenarts bezoeken. Deze kan mogelijk een deel van het lijden van uw hond verlichten.

Honden met overgewicht lopen een groter risico op artrose vanwege de extra druk op hun gewrichten. Honden op hun ideale gewicht houden is dus een goede preventieve maatregel. U kunt er ook voor zorgen dat hun voedsel specifieke voedingsstoffen bevat die de gezondheid van hun gewrichten ondersteunen, zoals ontstekingsremmende omega 3-vetzuren, of aangepaste voedingssupplementen met klinische werkzaamheid (bijvoorbeeld kurkuma, collageen en polyfenolen van groene thee), glucosamine en chondroïtine.

Oudere honden en cognitieve stoornissen

Naarmate uw hond ouder wordt, kunt u veranderingen in zijn gedrag opmerken. Hoewel een deel hiervan kan worden toegeschreven aan het ouder worden, kan het ook een cognitieve stoornis zijn, die zich bij honden op dezelfde manier manifesteert als de ziekte van Alzheimer bij mensen.

De bloedvaten van honden verslechteren naarmate ze ouder worden. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar de hersenen af. Dit beïnvloedt hun gedrag en leidt tot desoriëntatie, gebrek aan herkenning, vergeetachtigheid, verstoorde slaap en zelfs onrust of vijandigheid.

Deze toestand kan zeer verontrustend zijn voor uw hond, maar kan worden verlicht. Geef uw hond lichaamsbeweging in de vorm van korte, regelmatige wandelingen, en keer terug naar de opdrachten die u uw hond als puppy hebt aangeleerd. Verminder stress door u te houden aan een dagelijkse routine en overweeg de hond voedsel te geven dat rijk is aan antioxidanten, aangezien deze cellen kunnen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Uw oudere hond hoeft niet onnodig te lijden bij deze veelvoorkomende kwalen. Maak een afspraak voor een bezoek aan de dierenarts als u deze symptomen opmerkt, zodat u er zeker van kunt zijn dat u uw hond de best mogelijke zorg geeft.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0007-2021– 01/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.