teek verwijderen kat
Hoe verwijder je een teek bij je kat ?

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine parasieten met acht poten, die zich verschuilen in het bos of in het gras. Ze voeden zich met het bloed van katten, honden of mensen. Dat doen ze door zich vast te bijten in de huid, en daar bloed te zuigen. Ze laten vanzelf los als ze genoeg hebben gedronken. 

Je ontdekt een teek bij je kat vaak toevallig, wanneer je je huisdier aait, borstelt of wast. Je voelt dan een grijsbruin bolletje dat verstopt zit in de vacht. Omdat teken drager kunnen zijn van ernstige ziekteverwekkers, zoals de ziekte van Lyme, onderneem je best meteen actie. Hoe sneller je de teek bij je kat verwijdert, hoe minder risico op infecties of vervelende huidirritatie.

In 5 stappen een teek bij je kat verwijderen

Om ontsteking achteraf te voorkomen, is het belangrijk om de teek bij je kat correct te verwijderen. Gebruik daarvoor geen gewone pincet, ether of je vingers. Zo zal je de teek misschien wel verwijderen, maar de kans is veel groter dat het rostrum (deel van de kop) in de huid achterblijft.

Om de teek bij je kat weg te halen, gebruik je een speciale tekenpincet of tekenhaak, een essentieel onderdeel in de EHBO-koffer van je huisdier. 

Hieronder beschrijven we de 5 stappen die je best volgt om een teek bij je kat correct en nauwkeurig te verwijderen:

Stap 1

Benader je huisdier op een rustig moment. Met een knuffelsessie kalmeer je je kat vooraleer je de teek verwijdert. Door het aaien voel je de vastgeklampte parasiet meestal snel zitten.

Stap 2

Duw de vacht rond de teek voorzichtig opzij en schuif de haak aan beide kanten van de teek. Je houdt de haak plat tegen de huid van je kat.

Stap 3

Draai de haak zachtjes tegen de klok in, terwijl je je kat blijft aaien met je andere hand. Na twee of drie rotaties zal de teek normaal gezien vanzelf loslaten.

Stap 4

Inspecteer de teek om te controleren of ze in haar geheel is verwijderd. Hou de plek van de tekenbeet enkele weken goed in de gaten. Ontstaat er een ontstekingsreactie of twijfel je? Dan raadpleeg je best een dierenarts.

Stap 5

Wat doe je met de teek die je zonet hebt verwijderd bij je kat? Gooi de parasiet bij voorkeur buiten weg in een afgesloten zakje of tussen dubbelgevouwen plakband, om te vermijden dat ze een andere gastheer gaat opzoeken. 

Dankzij deze tips weet je hoe je een teek juist verwijdert bij je kat.

Hoe voorkom je teken bij je kat?

Goede preventiemaatregelen, zoals een tekenwerend middel, houden het risico op teken zo laag mogelijk. 

Kies altijd een anti-teken product dat geschikt is voor de leeftijd van je kat. De Frontline Combo®Line of Frontline® Spot-on pipet breng je aan op de huid van je huisdier vanaf 8 weken of een gewicht van 1 kg. Heb je een kitten in huis die jonger is of minder weegt? Dan biedt de Frontline® Spray de meest doeltreffende en veilige bescherming.

Verder controleer je de vacht van je huisdier dagelijks op teken, vooral in de zomer. Deze knuffelsessie zorgt er bovendien voor dat jij en je kat de gelegenheid krijgen om te ontspannen en jullie band te versterken. 

Dankzij deze preventieve maatregelen garandeer je het comfort en de gezondheid van jouw huisdier, en kan je teken bij je kat in de toekomst voorkomen.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0038-2023 - 05/2023

 

FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433/ BE-V581253. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 09/03/2021. hry190821.© 2023 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 4 weken aan bij katten en fretten. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 10/2021. lt08/12/2021. ©2023 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE® Spray (Fipronil 250 mg per 100 ml). Doeldiersoorten: honden en katten. Indicaties: behandeling en preventie van infestaties door vlooien (Ctenocephalides spp.), teken (Ixodes ricinus) en bijtende luizen (Trichodectes canis, Felicola subrostratus). Dosering en toedieningsweg: uitwendig cutaan gebruik. Product verstuiven tegen de haren in, over heel het lichaam. De pels moet overal goed en gelijkmatig bevochtigd worden. Nadien product inwrijven zodat het product kan doordringen tot op de huid. Laten drogen, niet afdrogen. Dosering: 7,5 à 15 mg/kg, hetzij 3 tot 6 ml/kg lichaamsgewicht. De werkingsduur van het product bedraagt 3 tot 5 weken tegenover teken en, afhankelijk van de infestatiedruk, 1 tot 3 maanden tegenover vlooien. Minimale behandelingsinterval 4 weken. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V168481. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 07/06/2022. hr200323. © 2023 – alle rechten voorbehouden.

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.
Boehringer Ingelheim
© Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA
BE-CAN-0048-2023 – 02/2023