Om teken bij je hond te voorkomen, moet je in de eerste plaats deze kleine beestjes kunnen herkennen. Een teek is een spinachtige parasiet die zich voedt met het bloed van zoogdieren, zoals honden, katten én mensen. Eenmaal ze volgezogen is, laat de teek zich vallen en is je huisdier zijn ongewenste gast kwijt.
Kan je een teek bij je hond dan zomaar laten zitten? Helaas kunnen deze parasieten gevaarlijk zijn voor mens en dier. Ze kunnen namelijk ernstige infecties overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, die in extreme gevallen tot de dood leiden als je geen actie onderneemt. Ontdek je een teek bij je hond? Verwijder het beestje dan zo snel mogelijk.
Hoe ga je te werk als je een teek wil verwijderen bij je hond? Dit klusje is tamelijk eenvoudig en duurt niet lang. Het is wel belangrijk om juist te werk te gaan.
Hieronder vind je de 5 stappen die je moet volgen om een teek bij je hond correct en nauwkeurig te verwijderen:
Stap 1
Inspecteer je hond om alle teken te lokaliseren. De parasieten verstoppen zich het liefst in de vacht rond de nek, oren, oksels, en tussen de tenen. Als ze nog maar net op je huisdier zijn beland, hebben teken de grootte van een sesamzaadje. Hoe langer ze blijven zitten, hoe meer ze opzwellen, en hoe groter het risico op infectieziektes.
Stap 2
Leg een speciale tekenpincet of tekenhaak klaar om te gebruiken. Het gebruik van je vingers of een ander instrument voor dit klusje is niet aangeraden, omdat de kop van de teek dan kan blijven zitten in de huid van je hond.
Stap 3
Breng je hond in een comfortabele positie. Wees geduldig en kalm, zodat je huisdier zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt. Een tweede paar handen kan handig zijn om je te assisteren bij dit klusje.
Stap 4
Onderzoek in welke richting de parasiet zich heeft vastgezet. Je zal in dezelfde hoek moeten trekken om de teek bij je hond te verwijderen. Duw de vacht opzij en schuif de haak aan beide kanten van de teek. Hou de tekenhaak zo dicht mogelijk bij het lichaam van je huisdier om ervoor te zorgen dat de kop niet achterblijft in de huid. Draai de haak nu langzaam twee of drie keer tegen de klok in. Normaal gezien zal de teek vanzelf loslaten.
Stap 5
Stop de verwijderde teek in een afgesloten zakje of tussen dubbelgevouwen plakband, en gooi ze dan buiten weg. Zo vermijd je dat ze op zoek gaat naar een nieuwe gastheer. Ontsmet ten slotte het wondje met wat Betadine, en hou de plek van de tekenbeet enkele weken in het oog. Raadpleeg altijd een dierenarts als je ongerust bent.
Het kan gebeuren dat de teek niet helemaal verwijderd is bij je hond. Er zit dus nog een deel van de parasiet, bijvoorbeeld de kop of het rostrum, vast in de huid. Als de teek niet goed verwijderd wordt, stijgt het gevaar op infecties. Probeer daarom het overgebleven stukje alsnog te verwijderen met de tekenpincet. Verzorg de plek van de tekenbeet achteraf met een geschikt ontsmettingsmiddel. Hou een oogje in het zeil, en contacteer een dierenarts als het wondje ontsteekt.
Het goede nieuws is dat je teken en andere parasieten kan vermijden met tekenwerende producten, zoals de Frontline Protect® pipet. Dat product is speciaal ontwikkeld om parasieten zoals muggen, stalvliegen en zandvliegen te doden én je hond doeltreffend te beschermen tegen teken en vlooien.
Andere producten die je hond tegen teken beschermen zijn de Frontpro® kauwtablet of de Frontline Combo®Line pipet.
Onthoud vooral dat voorkomen belangrijker is dan genezen. Bescherm je hond daarom het hele jaar door tegen teken, ook in de wintermaanden.
V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0123-2023 - 05/2023
FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL) ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus, Rhipicephalus sanguineus. Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)). Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 10/2021. lt08/12/2021. ©2023 – alle rechten voorbehouden.
Frontline Protect® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine).
Alleen voor gebruik bij honden (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). Niet gebruiken bij katten. Lees aandachtig de bijsluiter.
Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen.
Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiens, Aedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. hr270521. ® Geregistreerd handelsmerk. © 2023. Alle rechten voorbehouden.
FRONTPRO 11 mg kauwtabletten voor honden 2–4 kg (afoxolaner 11,3 mg) - FRONTPRO 28 mg kauwtabletten voor honden >4–10 kg (afoxolaner 28,3 mg) - FRONTPRO 68 mg kauwtabletten voor honden >10–25 kg (afoxolaner 68 mg) - FRONTPRO 136 mg kauwtabletten voor honden >25–50 kg (afoxolaner 136 mg). Indicaties: Behandeling van vlooieninfestaties bij honden (Ctenocephalides felis en C. canis) gedurende minstens 5 weken en van tekeninfestaties bij honden (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt teken tot maximaal één maand. Vlooien en teken moeten hechten aan de gastheer en zich voeden om te worden blootgesteld aan het werkzame bestanddeel. Voorzorgsmaatregelen: raadpleeg een dierenarts vóór de behandeling van puppy’s jonger dan 8 weken en/of van honden die minder dan 2 kg wegen, en vóór behandeling tijdens dracht en lactatie of vóór gebruik bij fokhonden. EU/2/19/240/001–003 - EU/2/19/240/005–007 - EU/2/19/240/009–011 - EU/2/19/240/013–015. Verdere informatie: lees de bijsluiter (laatste herziening tekst 09/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA – Avenue Arnaud Fraiteurlaan 15-23 - 1050 Brussel. hr020922. ® Geregistreerd handelsmerk.© 2023. Alle rechten voorbehouden.