Op stap met je pup
Op stap met je pup

Puppy's moeten zo snel mogelijk in de omgeving van hun huis uitgelaten worden om hen te socialiseren en aan de buitenwereld te laten wennen. Tot ze volledig gevaccineerd zijn, is het echter aan te raden om hen zo min mogelijk bloot te stellen aan mogelijke infectiebronnen. Je dierenarts kan je strategieën aanraden om dit risico te minimaliseren en je puppy toch snel te socialiseren. Dit zijn enkele goede tips:

- Ga met je puppy naar de puppy- of hondenschool.

- Socialiseer enkel met gezonde, volledig gevaccineerde dieren. Je kan dat doen door vrienden te bezoeken met correct gevaccineerde honden.

- Vermijd plaatsen die door dieren zijn bevuild, zoals parken, en vermijd contact met niet-gevaccineerde dieren.

- Als je twijfelt over mogelijke risico's, bespreek deze dan met je dierenarts.

- Als je puppy eenmaal volledig gevaccineerd is, kan je hem in feite alle mogelijke verschillende ervaringen doen beleven.

Als je je puppy niet laat kennismaken met de wereld om hem heen, riskeer je dat hij later in zijn leven een aantal gedragsproblemen ontwikkelt, zoals angst voor plaatsen, mensen en dieren. Veel van deze honden kunnen op termijn agressief gedrag ontwikkelen. Agressie komt vaak voort uit angst of bezorgdheid, en honden die weinig of geen ervaring hebben met de buitenwereld kunnen mensen, plaatsen en andere honden als potentiële bedreigingen zien. Daardoor zullen zij vaak agressief reageren om zich te beschermen tegen de bedreigingen die zij in hun omgeving waarnemen. Dit soort problemen proberen te voorkomen is de verantwoordelijkheid van nieuwe eigenaars en vroege socialisatie met mensen en andere dieren, en gewenning aan geluiden en plaatsen is een belangrijke manier om het risico op gedragsproblemen te minimaliseren.

Het is niet ongewoon dat puppy's een zekere mate van angst of vrees tonen wanneer ze voor het eerst in contact komen met mensen en plaatsen. Het is belangrijk dat je positief reageert. In deze situaties kan je proberen om via spel voor wat afleiding te zorgen.

 

Als het angstige gedrag blijft bestaan, vraag dan advies aan je dierenarts. Indien nodig kan hij je doorverwijzen naar een gedragsspecialist. Hoe vroeger je de behandeling start, hoe doeltreffender die zal zijn. Denk niet dat het probleem met de tijd zal beteren, want de kans bestaat dat dat niet het geval is. Het is niet gezegd dat je puppy zonder hulp vanzelf uit dit probleem groeit.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0087-2022- 05/2022

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.