Frontline
Mijn hond krabt zich vaak. Wat moet ik doen?
Mijn hond krabt zich vaak. Wat moet ik doen?

Als je merkt dat je hond zich vaak krabt, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak, zodat je het probleem zo snel mogelijk kan verhelpen. De meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden zijn:

  • Parasieten, zoals vlooien, mijten en luizen
  • Allergieën, zoals een voedselallergie of atopie
  • Infecties, zowel bacteriële als niet-bacteriële
  • Huidaandoeningen of andere ziekten
  • Verharen, met name tijdens de rui

 

Bij de meeste oorzaken is een doktersbezoek aangewezen. Hoe sneller de juiste diagnose gesteld wordt, hoe sneller je met een gerichte behandeling kan beginnen. Parasieten zoals vlooien kan je daarentegen makkelijk zelf opsporen en bestrijden. Ook hier is het belangrijk dat je snel actie onderneemt: vlooien planten zich snel voort, dus hoe sneller je hun cyclus doorbreekt, hoe sneller je van deze vervelende plaag verlost raakt.

Vlooien opsporen

Controleer je hond regelmatig op vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag ophouden zijn:

  • bij de oren
  • op de rug aan de staartbasis
  • in de liezen
  • op de buik

Naast de vlooien zelf kan je ook vlooienuitwerpselen aantreffen. Het zijn kleine zwarte of donkerbruine korreltjes, die uit onverteerd bloed bestaan en daarom rood kleuren als ze nat worden. Doe de test door je dier boven een stukje nat keukenpapier te kammen. Als er korreltjes uit de vacht vallen die rood kleuren, heb je te maken met een vlooienplaag en moet je je hond onmiddellijk behandelen!

 

Doorbreek de levenscyclus van de vlo!

Wist je dat er maar een paar vlooien nodig zijn om je hele huis te besmetten? Een volwassen vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Die eitjes kunnen in de vacht blijven zitten, of van je dier af vallen en in zijn leefomgeving terechtkomen, zoals in zijn slaapmand, op tapijten en in de kieren van de vloer. Na ongeveer 10 dagen komen de eitjes al uit en ontstaan er larven. Deze larven voeden zich met huidschilfers, haren en ander organisch materiaal. Een aantal dagen later veranderen de larven in poppen en komen de nieuwe vlooien in het coconstadium terecht. In dit stadium kunnen vlooien tot 1 jaar overleven in de omgeving van jouw dier. Onder invloed van warmte en trillingen zullen de poppen zich verder ontwikkelen en start de vlooiencyclus opnieuw.

Als je alleen de volwassen vlooien aanpakt, zal zich één of enkele weken na de behandeling een nieuwe generatie vlooien manifesteren. Wil je een vlooienplaag voorkomen, dan moet je dus zowel de volwassen vlooien als de eitjes, larven en poppen in de omgeving van je dier bestrijden en de levenscyclus van de vlo voor eens en altijd doorbreken!

 

Behandel je dier én zijn omgeving

Vlooien zijn het actiefst in de lente en de zomer, maar ook in de winter gedijen ze goed in je huis. Bovendien is het belangrijk om niet enkel de volwassen vlooien te bestrijden, maar ook de andere levensstadia, zoals eitjes, larven en poppen. Daarom moet een behandeling tegen vlooien permanent deel uitmaken van de verzorging van je hond.

  • Bescherm je hond tegen vlooien met een snelwerkend en doeltreffend middel zoals Frontline Protect®. Best behandel je alle andere huisdieren in huis met een Frontline antiparasitica. Behandel je hond met Frontline Protect® voor honden en je kat met Frontline Combo®Line voor katten.
  • Stofzuig je huis grondig om eitjes te verwijderen en poppen te stimuleren om uit te komen.
  • Was het slaapkussen en alle textiel van je dier op 60°C.
  • Behandel ook de leefomgeving van je hond met een omgevingsspray voor huishoudelijk gebruik zoals Frontline HomeGard®.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0082-2022 - 05/2022

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.