Mijn hond heeft vlooien. Hoe erg is dat en wat kan ik eraan doen?
Mijn hond heeft vlooien. Hoe erg is dat en wat kan ik eraan doen?

Vlooien zijn een veel voorkomend probleem. Het is dus geen schande als je hond ermee besmet raakt. Als dat gebeurt, is het vooral belangrijk dat je de besmetting onmiddellijk en doeltreffend bestrijdt. Uiteraard hoef je het niet zo ver te laten komen en kan je vandaag nog de nodige preventieve maatregelen nemen.

Hoe komt je hond aan vlooien?

Vlooien houden zich op zoveel plaatsen in de leefomgeving van je hond op dat hij er heel makkelijk mee besmet kan raken. De meest voorkomende besmettingswijzen zijn:

 1. Via andere dieren
Honden zijn sociale wezens. Telkens je hond contact heeft met andere huisdieren die besmet zijn, kunnen de vlooien dus makkelijk op jouw dier overspringen. Bovendien gaan honden tijdens wandelingen of in de tuin graag op onderzoek uit in de natuur. Daar kunnen ze besmet raken via contact met wilde dieren, zoals vogels, knaagdieren, konijnen, vossen en herten. Ook door op plaatsen te komen waar wilde dieren passeren kan je hond besmet raken met vlooien.

 2. Via zijn leefomgeving thuis
Je kan heel makkelijk vlooieneitjes in je huis binnenbrengen zonder dat je het weet: tijdens contact met een andere hond kunnen ze aan je kleding blijven plakken of ze kleven aan je schoenzolen en vallen bij je thuiskomst op de grond. Zo ontwikkelen ze zich in je huis tot volwassen vlooien, waarna ze op je hond springen.

 3. Op reis
Als je met je hond naar warmere gebieden gaat, is de kans dat hij aan vlooien blootgesteld wordt groter omdat vlooien daar door de hogere temperaturen veel langer zonder gastheer in de open lucht kunnen overleven. Lees meer over hoe u uw huisdier kunt beschermen als u in de zomer op reis gaat.  
 

 

Wat is het gevaar van vlooien?

In de eerste plaats zijn vlooienbeten uiteraard uiterst vervelend door de jeuk die ze veroorzaken. Sommige honden reageren allergisch op vlooienbeten, meer bepaald op het speeksel van de vlo. Deze honden hebben dan last van hevige jeuk en op de plaats van de vlooienbeet kunnen er ontstekingen, korsten of plaatselijke kaalheid ontstaan. Daarnaast bestaat er ook gevaar dat de vlooien virussen, ziekten of lintwormen overdragen. Kleine pups die veel vlooien hebben, kunnen dan weer last krijgen van bloedarmoede en erg verzwakken.

 

Hoe kan je vlooien bestrijden?

Als je ontdekt dat je hond vlooien heeft, is het belangrijk dat je onmiddellijk actie onderneemt om de besmetting te bestrijden. Richt je daarbij niet enkel op de volwassen vlooien op je hond zelf, want die maken maar 5% uit van de totale vlooienpopulatie. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de directe leefomgeving van je hond: in zijn slaapmand, in de zetel, tussen de kieren en spleten van de vloer, enz.

 1. Behandel je hond met een snelwerkend vlooienmiddel dat langdurig bescherming biedt, zoals Frontline Protect®. Behandel ook alle andere dieren in huis om de besmetting doeltreffend te bestrijden met Frontline Comboline® voor katten.

 2. Was gedurende drie tot acht weken minstens één keer per week alle kussens, dekens, manden en zachte speeltjes van je hond op minstens 60°C. Als je hond ook op andere plaatsen slaapt, zoals jouw bed, was dan ook dat textiel geregeld op hoge temperatuur.

 3. Stofzuig drie tot acht weken lang dagelijks alle vloeren, tapijten en zachte meubels grondig, op de hoogste stand. Denk er ook aan om je auto grondig te stofzuigen als je hond geregeld meerijdt. Maak nadien je stofzuiger leeg of gooi de stofzuigerzak weg om te voorkomen dat vlooieneitjes in de zak uitkomen en een nieuwe vlooienplaag veroorzaken.

 4. Gebruik in je hele huis een omgevingsspray tegen vlooien, zoals Frontline HomeGard®. Vlooien kunnen in het poppenstadium tot 1 jaar lang in je huis overleven en zijn dan het doeltreffendst te bestrijden met een omgevingsspray met langdurige werking.

 

Welke preventieve maatregelen kan je nemen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, want het duurt makkelijk 3 maanden om een vlooienplaag volledig te bestrijden. Enkele tips om je hond te behoeden voor een vlooienplaag:

  • Behandel al je huisdieren met een snel en lang werkend antiparasiticum, zoals Frontline Protect® voor honden en Frontline Combo®Line voor katten.
  • Je hond vaak kammen met een vlooienkam kan helpen om te voorkomen dat de vlooien zich nestelen. Kom je vlooien tegen, doe ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel om ze te doden.

 

V.U: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0081-2022 - 05/2022

 

FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Niet gebruiken bij konijnen, aangezien bijwerkingen en zelfs sterfte kunnen voorkomen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 10/2021. lt08/12/2021. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE PROTECT® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine). ALLEEN VOOR GEBRUIK BIJ HONDEN (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). NIET GEBRUIKEN BIJ KATTEN. Lees aandachtig de bijsluiter. Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen. Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiens, Aedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. hr270521. ® Geregistreerd handelsmerk. © 2021. Alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE HOMEGARD® GEBRUIK BIOCIDEN VEILIG. LEES VÓÓR GEBRUIK EERST HET ETIKET EN DE PRODUCTINFORMATIE. FRONTLINE HOMEGARD® Insecticide en acaricidespray voor huishoudelijk gebruik is een spuitbus met oppervlaktespray voor de behandeling binnen van niet-afwasbare meubelen en huishoudelijk textiel zoals tapijten, matten, fauteuils om vlooien en teken uit te roeien en heeft een langdurig effect. Werkzame stoffen: Permethrin; S-Methopreen . Houd kinderen en huisdieren uit de buurt tijdens de behandeling. NIET RECHTSTREEKS OP DIEREN GEBRUIKEN. Permethrin kan gevaarlijk zijn voor katten. Niet gebruiken op katten of in kattenmanden. EU-0021035-0001 1-1. Toelatingshouder: Agrobiothers Laboratoire, ZI route des Platières, 71 290 CUISERY, France. Product distributeur: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel, België tel. 02 773 34 56 (Antigifcentrum: tel. 070 245 245).
 

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.