Kunnen er vlooien in je huis leven?
Kunnen er vlooien in je huis leven?

5 alarmsignalen dat er vlooien in je huis leven:

 

1. Je dier krabt zich

 

Hoewel vlooien niet de enige reden zijn waarom je dier zich kan krabben, zijn ze in het algemeen wel een erg veel voorkomende oorzaak van jeuk. Als je dier een gebarsten of beschadigde huid heeft, raadpleeg dan altijd je huisarts, maar een vlooienbestrijdingsmiddel toedienen, is altijd een goede eerste stap. Denk erom dat vlooien niet altijd makkelijk op te merken zijn en dat ze dus aanwezig kunnen zijn zonder dat je het beseft.

 

2. Je ziet iets bewegen in de vacht van je dier

 

Vlooien zijn supersnel en zijn daardoor moeilijk op te merken. Bovendien zijn ze erg klein: amper een paar millimeters groot. Met name bij zwarte of bruine honden kunnen vlooien erg moeilijk zichtbaar zijn. Soms zie je dus enkel even een vluchtige beweging vanuit je ooghoek.

 

3. Je ziet kleine zwarte stipjes of vuil op je dier

 

Het is geen prettig idee, maar de kleine stipjes of het zwarte vuil dat je in de vacht van je dier aantreft, zijn vaak de uitwerpselen van de vlooien. Als je een van deze stipjes op een vochtig stuk witte doek of watten legt, geeft het een roodbruine kleur af. Dit komt doordat de vlo zich met het bloed van je huisdier heeft gevoed. Dit is een van de beste manieren om te ontdekken dat er vlooien aanwezig zijn, zonder dat je er echt eentje gezien hebt.

 

4. Jij of je familie hebben last van jeukende rode vlekjes, voornamelijk rond je enkels of op je schoot als je dier daar gezeten heeft

 

Katten- en hondenvlooien zullen mensen wel bijten, maar snel beseffen dat ze de verkeerde gastheer te pakken hebben. Daardoor ontstaan dan vervelende rode vlekjes, vaak op plaatsen van je lichaam die zich het dichtst bevinden bij tapijten, zachte meubels en de dieren waar de vlooien op leven.

 

5. Je hebt kleine witte zandkorrels of kleine witte rupsen op het tapijt zien liggen

 

Het grootste deel van de levenscyclus van vlooien speelt zich niet op je dier af. Een vlo neemt een bloedmaaltijd en legt dan eitjes, die vervolgens meestal van je dier op de grond vallen. Vlooienlarven lijken op kleine witte rupsen, maar ze zijn moeilijk te vinden omdat ze zich meestal onder tapijten en plinten verstoppen.

 

Vlooien zijn dan wel moeilijk zichtbaar, maar je kan je dier het hele jaar door wel makkelijk geregeld behandelen om te helpen voorkomen dat je last krijgt van vlooienplagen in je huis of op je dier.

 

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0001-2021 - 01/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.