Kijk uit voor een hitteberoerte
Kijk uit voor een hitteberoerte

Velen onder ons zullen deze zomer op uitstap gaan met hun huisdier, en vaak zal daar een trip met de auto bij zijn. Als je over een bochtige landweg kronkelt of over de snelweg vliegt, kan je je dier lekker koel houden door de ramen naar beneden te draaien of de airco aan te zetten. Je hond kan zelfs van de frisse bries genieten door zijn hoofd uit het raam te steken.

Wellicht maak je ergens een tussenstop voor een korte pauze of om iets te eten. Het kan dan verleidelijk zijn om je hond in de auto te laten, want dit duurt toch niet lang... Let daarmee op, want dit kan een dodelijke vergissing zijn! Je hond op een warme dag in een auto achterlaten kan je vergelijken met hem in een serre laten zitten! In de zomer kan de temperatuur in je auto erg hoog oplopen, waardoor hij al snel in een oven verandert. Je hond zit daarin gevangen en zal snel oververhit raken, waardoor hij wanhopig begint te hijgen in een poging om af te koelen. Na een tijdje kan hij daardoor een hitteberoerte krijgen en zelfs sterven.

Dit kan allemaal in korte tijd gebeuren: op een hete dag kan het maar een paar minuten duren voor je auto gevaarlijk heet is. Zelfs als je in de schaduw parkeert en de ramen open laat, loopt je dier nog steeds risico op een hitteberoerte. Als het buiten maar 22 graden is, kan de temperatuur in je auto oplopen tot maar liefst 47°C! Dus zelfs wanneer het buiten niet zo warm aanvoelt, is het nog altijd niet veilig om je hond in de auto achter te laten. Een soortgelijke situatie kan zich voordoen in campers, caravans en serres, omdat deze ook snel kunnen opwarmen tot dodelijke temperaturen. Laat je dier op een warme dag dus ook op deze plaatsen niet alleen achter.

 

Hoe weet ik of mijn dier een hitteslag heeft?

Je hond kan een aantal van de volgende symptomen vertonen, afhankelijk van de ernst van de hitteslag:

1. Overmatig hijgen

2. Overmatig kwijlen

3. Futloosheid, slaperigheid

4. Braken

5. Ineenzakken

 

Wat moet je doen bij een hitteslag?

Begin met je dier af te koelen met behulp van fris (niet koud) water en door koele, natte handdoeken op zijn buik, nek en poten te leggen. Haal je dier onmiddellijk uit de auto en leg het op een koele, schaduwrijke plaats. Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts!

Houd je dier deze zomer veilig door het enkel in de auto mee te nemen als je geen andere keuze hebt. Als je gewoon even naar een winkel, de supermarkt of een andere niet-huisdiervriendelijke plek gaat, is het het veiligst om je dier gewoon thuis te laten.

 

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0038-2021  - 06/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.
Boehringer Ingelheim
© Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA
BE-CAN-0048-2023 – 02/2023