Frontline
Je kitten veilig houden
Je kitten veilig houden

Kittens zijn nieuwsgierig, speels en onbevreesd. Het is dan ook belangrijk om hun veiligheid te bewaken. We geven je graag enkele tips om goed voor je nieuwe kitten te zorgen.

Gevaren in huis

  • Je huis is een oase van rust voor je kitten, maar het herbergt toch nog enkele gevaren. Ovens, wasmachines, droogkasten, vaatwassers en toiletten zijn leuke, maar gevaarlijke verstopplaatsen. Denk er dus aan om ze altijd dicht te doen, zodat je kitten er niet in kan kruipen en per ongeluk opgesloten raakt.
  • Kittens spelen graag met naaigaren, elastiekjes, touwtjes, enz. Let er dus goed op dat je kitten dit soort dingen niet kan inslikken.
  • Let op met balkons, want katten kunnen eraf vallen.
  • Sommige planten en snijbloemen zijn verleidelijk en uitnodigend om op te kauwen. Wees je er wel van bewust dat bepaalde planten ernstige vergiftiging kunnen veroorzaken. Vraag je dierenarts welke plantensoorten je uit de buurt van je kat moet houden.

Letsels

Je kitten kan gewond raken door een aanrijding door een auto, hondenbeet of zelfs door uit het raam te vallen. Raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts, zelfs als je kitten na een ongeluk ongedeerd lijkt, want ernstige inwendige verwondingen zijn nog steeds mogelijk.

Infecties

Omdat je kitten nog jong is, is hij extra gevoelig voor besmettelijke ziekten, vooral voor maag- en darmaandoeningen. Parasieten, virussen of bacteriën kunnen leiden tot braken en diarree. Raadpleeg je dierenarts als je veranderingen opmerkt in het normale eet-, toilet- of gedragspatroon van je kitten.

Vergiftiging

Houd alle soorten giftige producten altijd buiten het bereik van je kitten. Slikt je kitten toch een toxisch product in, wacht dan niet tot er symptomen optreden, maar ga onmiddellijk naar de dierenarts. Denk eraan om de doos of verpakking mee te nemen, want kennis van de werkzame stof kan de dierenarts helpen bij de keuze van de meest geschikte behandeling. Wees je ervan bewust dat sommige kamerplanten, zoals lelies, giftig kunnen zijn voor kittens en katten. Als je vermoedt dat je kitten in contact is gekomen met giftige planten, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts.

Insectenbeten/steken

Insectenbeten of -steken veroorzaken zwellingen en soms ook allergische reacties. Dit uit zich gewoonlijk in zwellingen aan de poten of het gezicht, maar inwendige zwellingen kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Ga met je kitten naar de dierenarts. De juiste behandeling kan de allergische reactie helpen stillen. Als je vermoedt dat je kitten door een slang gebeten is, probeer dan niet zelf een behandeling of knelverband toe te passen. Ga onmiddellijk met je dier naar de dierenarts, want het gif kan snel levensbedreigende problemen veroorzaken.

Elektrocutie

Laat je kitten nooit met elektrische draden spelen: als hij erin bijt, kan hij geëlektrocuteerd raken. Schakel waar mogelijk de stroom uit bij het stopcontact. Elektrocutie kan leiden tot brandwonden in het gezicht, schokken, ademhalingsproblemen of zelfs de dood. Ga zo snel mogelijk met je kitten naar de dierenarts, ook als hij niet gekwetst lijkt.

Zonnesteek

Laat je kitten niet in de auto achter, vooral niet in de zomer. In de wagen kan de temperatuur namelijk snel gevaarlijke niveaus bereiken, wat kan leiden tot acute uitdroging en een mogelijk fatale hitteberoerte. Tekenen van een hitteberoerte kunnen zijn: miauwen, evenwichtsverlies en versnelde ademhaling. Je brengt je kat best onmiddellijk naar de dierenkliniek voor een behandeling.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0035-2021– 03/2022

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.