Je hebt je dier behandeld, maar het heeft nog altijd vlooien?
Je hebt je dier behandeld, maar het heeft nog altijd vlooien?

Wat veel mensen niet weten, is dat de meeste vlooien niet op je dier zelf leven. De vlooien die je daar aantreft, vormen maar het topje van de ijsberg, want men schat dat amper 5%[1]  van de vlooien op je hond of kat zelf leeft.

Waar bevindt die overige 95% zich dan? Gewoon in je huis en de directe buitenomgeving. Ze zijn in verschillende, onvolgroeide stadia aanwezig en kunnen 6 tot 12 maanden overleven. Wanneer er een dier langskomt, verlaten de vlooien hun cocon om zich te voeden. Ze hebben één bloedmaaltijd per dag nodig en blijven meestal bij dezelfde gastheer tot ze sterven.

 

Zolang de vlooien aanwezig zijn in de omgeving van een dier, kan dat dier zichzelf besmetten of opnieuw besmetten via:

  • Besmette plaatsen in het huis die moeilijk bereikbaar zijn tijdens het schoonmaken (kieren, tapijten, spleten in zitbanken...).
  • Bij zachte temperaturen kunnen zich buiten het huis ook besmette gebieden bevinden (rond het zwembad, het terras, de garage...).

 

Een andere besmettingsbron zijn natuurlijk andere dieren. Je dier kan dus vlooien krijgen als het in contact komt met de kat van de buren of met honden in het park die niet behandeld zijn.

 

Nu je dit allemaal weet, wat moet je doen in geval van een vlooienplaag?

 

 1. Behandel je dier met een vlooienwerend middel. Zorg ervoor dat:

  • je de instructies correct opvolgt: het product in de pipetten moet op de huid en niet op de vacht aangebracht worden.
  • je een product kiest dat is afgestemd op het gewicht van je dier.
  • je een product kiest dat is afgestemd op zijn soort (sommige producten voor honden zijn gevaarlijk voor katten!).

 

 2. Behandel ALLE andere huisdieren in huis tegen vlooien (katten en honden) en zorg ervoor dat de katten van de buren ook behandeld worden.

 3. Laat je dier vrij in huis rondlopen (de vlooien die nog in de omgeving aanwezig zijn, zullen zich aan hem voeden en zo gedood worden door het vlooienbestrijdingsproduct).

 4. Stofzuig je huis en alle plaatsen waar je dier gewoonlijk komt (auto, slaaphoek, zitbank,...). Besteed extra aandacht aan de tapijten en kieren of spleten.

 5. Was zijn spullen en slaapkussens op minstens 60°C.

 

Wees geduldig: het kan soms 3 maanden duren om een plaag uit te roeien. Daarom is het zo belangrijk om je dier regelmatig, om de 4 weken, te behandelen. Als je geen repulsief middel gebruikt, is het normaal dat je nog vlooien in de vacht van je dier aantreft. Dit zijn vaak jonge vlooien uit de omgeving, die net zijn uitgekomen. Afhankelijk van hoe snel het product werkt, zullen ze snel gedood worden door het vlooienwerende middel (hoe sneller, hoe beter!). 

 

Levenscyclus van een chip


 

BE-PET-0013-2020 - 12/2021

[1] Lénaïg Halos et Al. Flea control failure? Myths and realities.Trends in Parasitology May 2014, Vol. 30, No. 5231

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.
Boehringer Ingelheim
© Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA
BE-CAN-0048-2023 – 02/2023