Een nieuw seizoen betekent ook nieuwe routines. Net als wij, mensen, ondervinden ook honden in de herfst bepaalde veranderingen die hen fysiek en mentaal op de proef kunnen stellen.
Niet verwonderlijk dus dat je hond in deze tijd van het jaar misschien wat apathisch of neerslachtig lijkt en minder eetlust heeft. Daarbij komen bovendien mogelijke ziektebeelden, veroorzaakt door de rui of een vervelende beet van een parasiet.
Toch moet je de seizoenswisseling niet al te somber inzien. Blijf gewoon alert voor eventuele gezondheidsproblemen bij je huisdieren en grijp tijdig in. Zo geniet je samen van al het goede dat de herfst te bieden heeft.
5 tips voor de gezondheid van je hond in de herfst
1. Houd je hond in de gaten wanneer hij begint te ruien. Dit haarverlies is een normaal, natuurlijk proces, waarbij honden zich aan de veranderende weersomstandigheden aanpassen. Meestal gebeurt dit wanneer een nieuw seizoen aanbreekt, zoals nu, in de herfst. In sommige gevallen kan de vacht wat meer verzorging nodig hebben. Tijdens de ruiperiode moet je de vacht van je hond elke dag borstelen om dode haartjes te verwijderen en het nieuwe haar meer kracht te geven.
2. Bescherm je hond tegen parasieten. Hoewel deze niet zo goed gedijen in de herfst- en wintermaanden als in de zomer, betekent dit niet dat je viervoeter nu immuun is tegen vlooien of teken. Het is belangrijk dat je het hele jaar een doeltreffend, parasietwerend middel aanbrengt ter bescherming en preventie tegen beten. Die kunnen namelijk andere gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Wij raden ons antiparasitair middel Frontline Protect®* (in pipet) aan. Het werkt snel** en afwerend en biedt vier weken lang bescherming.
3. Pas op voor leishmaniasis. Door de klimaatsverandering is de flebotoom (een zandvliegje dat leishmaniasis overbrengt) tot het einde van het jaar actief. Blijf dus steeds op je hoede en bescherm je beste vriend met echt efficiënte middelen, zoals Frontline Protect.
4. Een bezoek aan de dierenarts is altijd een goed idee. Net zoals wij op regelmatige tijdstippen naar de dokter gaan voor preventieve onderzoeken, moeten ook honden van tijd tot tijd hun gezondheid laten checken. Bovendien daalt hun weerstand (net zoals die van ons) wanneer het kouder wordt en zijn ze meer blootgesteld aan allerlei ziekten. Als je merkt dat je hond er apathisch bij loopt, weinig energie heeft of zelfs zijn eetlust verliest, dan ga je best even langs bij de dierenarts.
5. Sport en spel zijn een welkome verrijking voor je hond. Dit geldt het hele jaar, dus ook in de herfst. Voor een goede fysieke en mentale gezondheid en om apathie te voorkomen, is het essentieel dat je elke dag actief met je hond bezig bent. Wandelen, lopen, spelen, knuffelen … Dit alles vermindert het stressniveau bij je hond. Bovendien kan een hond zo genieten van jouw gezelschap (zijn favoriete bezigheid!) en misschien dat van andere honden.
V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0002-2022 - 01/2022
**SPK FRONTLINE® PROTECT VOOR HONDEN. Het diergeneesmiddel doodt nieuwe infesterende vlooien (C. canis, C. felis) en nieuwe infesterende teken (R. sanguineus en I. ricinus) binnen 6 uren vanaf 2 dagen nabehandeling en gedurende een volledige maand.
*Frontline Protect® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine). Alleen voor gebruik bij honden (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). Niet gebruiken bij katten. Lees aandachtig de bijsluiter.Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen.
Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiens, Aedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. hr270521. Lees de instructies zorgvuldig. ® Geregistreerd handelsmerk. © 2022 Alle rechten voorbehouden.