Hoe verwijder je teken bij je hond : praktische gids
Hoe verwijder je teken bij je hond : praktische gids

Teken zijn een ware nachtmerrie. Niet alleen voor het dier, maar ook voor zijn baasje. Om te beginnen is het belangrijk dat je beten voorkomt. Maar je moet ook weten wat te doen als een teek zich in de huid van je hond heeft vastgeklampt. Deze praktische gids leert je hoe je je hond van die vervelende beestjes verlost.

Weet dat deze parasieten heel gevaarlijk kunnen zijn. Ze brengen ernstige ziekten over, zoals Lyme, die in extreme gevallen tot de dood kunnen leiden als je je huisdier niet tijdig laat behandelen.

Het goede nieuws? Je kunt beten van teken (en andere insecten en parasieten) vermijden met speciale producten, zoals die van Frontline. Zo is Frontline Protect ontwikkeld om insecten te verwijderen en je hond te beschermen tegen insectenbeten. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, ook in de winter.

Maar wat als je Frontline Protect®* niet hebt gebruikt en je een teek vindt bij je hond? Lees hieronder wat je kunt doen.

 

HOE VERWIJDER JE EEN TEEK BIJ JE HOND?

 

Als je een teek op de huid van je huisdier vindt, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen, ongeacht de zone. Deze parasieten zijn doorgaans niet groter dan een rijstkorrel. Maar als je ze niet op tijd verwijdert, kunnen ze zich voeden en tweemaal zo groot worden. Ze veroorzaken dan veel ongemak bij je hond.

Maar hoe haal je nu een teek weg? Dit is tamelijk eenvoudig en duurt ook niet erg lang. Zoals we al zeiden moet je eerst en vooral alle teken lokaliseren, ook die op minder zichtbare delen van het lichaam van je hond. En daarna?

  1. Kijk in welke richting de teek zich heeft vastgezet. Je zal in dezelfde hoek moeten trekken om de parasiet uit het lichaam van je hond te verwijderen.
  2. Breng je hond in een comfortabele positie. Een tweede paar handen kan handig zijn. Het is normaal dat je hond rusteloos is. Wees dus geduldig en lief.
  3. Grijp de teek met een klein pincet (speciale tekenpincetten verkrijgbaar) en trek het naar achteren in dezelfde hoek als waarin de teek zich bevindt. Doe dat grondig, zodat de kop van de teek niet in de huid van je huisdier blijft steken. Je moet het pincet zo dicht mogelijk bij het lichaam van je dier houden. Neem de nodige tijd om het goed te doen.
  4. Eens je de teek hebt losgemaakt, moet je ze doden om te vermijden dat ze weer terugkeert naar je hond.
  5. Verzorg het wondje met een kompres en wat Betadine.

 

Hebbes! Check nu ook de minder zichtbare zones van het lichaam op eventueel andere teken. Start dan meteen een gepaste behandeling tegen parasieten om de aanval van deze vervelende beestjes te vermijden.

Zo, nu weet je hoe je een teek bij je hond moet verwijderen. Volg de eenvoudige stappen van deze praktische gids en bescherm je trouwe viervoeter.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA -  BE-PET-0005-2022 - 01/2022

 

*Frontline Protect® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine). Alleen voor gebruik bij honden (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). Niet gebruiken bij katten. Lees aandachtig de bijsluiter. Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen.

Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiens, Aedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Lees de instructies zorgvuldig. hr270521. ® Geregistreerd handelsmerk. © 2022. Alle rechten voorbehouden.

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.