Frontline
Hoe verwijder je teken bij een hond?
Hoe verwijder je teken bij een hond?

Het hele jaar door wandelt je hond graag met jou en vindt hij/zij het heerlijk door het gras te rollen wanneer dat maar even kan. Het is essentieel voor zijn/haar gezondheid en welzijn om voorzorgsmaatregelen tegen teken te nemen, omdat deze parasieten gewoon wachten op een kans om in de vacht van je hond te springen (vooral in de lente en herfst).

Hoe kan je teken voorkomen?

 

Teken worden vaak toevallig ontdekt wanneer de hond geaaid, geborsteld of ingezeept wordt. Soms worden ze helemaal over het hoofd gezien omdat ze zich laten vallen nadat ze zich een paar dagen lang hebben gevoed met het bloed van je hond.

Je hond moet erop kunnen vertrouwen dat je dag na dag alert bent om te vermijden dat hij/zij ziek wordt door een tekenbeet.

Een goede tip is om ’s avonds even de tijd te nemen voor een knuffel en uw hond te masseren met de vingers (vooral als hij/zij dat fijn vindt!). Je voelt het meestal vanzelf als een teek zich ergens heeft aangehecht: meestal in de buurt van de kop, oren of nek van je hond of soms op verborgen gebieden waar de huid minder dik is (zoals de binnenkant van de dijen).

 

Voor maximale preventie kies je best voor bescherming in de vorm van middelen tegen parasieten die teken doden bij contact met de vacht. Bepaal zorgvuldig een preventieve behandeling die geschikt is voor de leeftijd van je hond en die verder ook veilig is voor zijn/haar gezondheid.

 

Je kan behandelen met halsbanden, sprays, pipetten, tabletten, etc. en er zijn nu ook nieuwe behandelingen beschikbaar. Je dierenarts is de beste adviseur.

 

De juiste manier om een teek te verwijderen

 

Het is belangrijk om een teek correct te verwijderen. Het wordt afgeraden een gewoon pincet, ether of andere manieren (waaronder je vingers) te gebruiken waarbij de teek misschien wel verwijderd wordt, maar het rostrum (deel van de kop) in/onder de huid van je hond blijft zitten.

 

De gebruikelijke methode is met een tekenhaak, een essentieel onderdeel in de EHBO-doos voor je hond. De grootte van dit instrument hangt af van de grootte van de teek, behalve wanneer je de Frontline® Pet Care Tick Remover gebruikt, die geschikt is voor teken van elke grootte.

 

  • Duw het haar rond de teek voorzichtig opzij en schuif de haak aan beide kanten van de teek (waarbij je de haak plat tegen de huid van je hond houdt).
  • Draai de haak rustig tegen de klok in, terwijl je je hond blijft aaien met je andere hand. Na twee of drie rotaties laat de teek normaal vanzelf los.

 

Je kan de teek onderzoeken om zeker te weten dat die volledig is verwijderd. Gooi hem daarna op een veilige plaats weg, zodat hij je hond (of jou) niet nog een keer kan bijten.

 

Preventie is essentieel om het comfort en de gezondheid van je hond te garanderen. Frontline Protect® is een preventieve behandeling tegen vlooien en teken (alleen voor honden). 

 

Als je je zorgen maakt nadat een teek is verschenen of als een ontstekingsreactie (die eigenlijk vrij vaak voorkomt) langer dan 2 weken aanhoudt op de plek waar de teek had gebeten, raadpleeg dan je dierenarts en bespreek met hem of haar of er getest kan worden op de ziektes die het vaakst worden overgedragen door teken.

 

Advies van een expert

 

Om het risico zoveel mogelijk te beperken is het raadzaam de vacht van je hond dagelijks op teken te controleren. Deze aaisessie is bovendien de uitgelezen kans voor jou en je hond om te ontspannen en het versterkt daarbovenop jullie band.

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.