Frontline
Hoe train je je kat?
Hoe train je je kat?

Je kat is uniek en zoals het katten betaamt, willen ze gaag de baas zijn van je huis. Dus eigenlijk ben jij het die in het huis van je kat leeft. Je kat heeft hoe dan ook het vermogen om zich aan te passen aan de buitenwereld, jouw huis en jouw routines. Omdat kattengedrag uiterst flexibel is, zijn katten een zeer aantrekkelijk huisdier, ook al voelen ze zich snel op hun ongemak en zijn ze niet altijd bereid om met jou of andere huisdieren om te gaan.

Het welzijn van je kat is essentieel als je gelukkig samen wilt leven, anders zal hij/zij er zonder twijfelen voor kiezen om ergens anders te gaan leven. We raden je daarom aan vertrouwd te worden met de 4 basisprincipes die je op een dagelijkse basis moet toepassen om je kat te trainen en er zeker van te zijn dat hij/zij een comfortabel leven heeft.

 

Observeer het gedrag en de persoonlijkheid van je kat

Jij bent de nummer één fan van je kat. Om je kat behoorlijk te kunnen trainen moet je hem/haar eerst en vooral leren kennen. Met geduld (of je nu een kitten of een volwassen kat hebt aangeschaft) zal hij/zij verschillende karaktereigenschappen gaan vertonen die je de sleutel geven om ermee te communiceren en om hem een aantal regels te laten accepteren.

 

De persoonlijkheid van een kitten evolueert tot een leeftijd van 6 maanden, in veel gevallen afhankelijk van de mate waarin de moeder je kitten beschermt en onderwijst, en de hoeveelheid nieuwsgierigheid en zijn/haar bekwaamheid om te “jagen”. Volgens wetenschappers schrijven mensen verschillende persoonlijkheden toe aan katten, die als volgt kunnen worden beschreven:

  • De vriendelijke kat: is sociaal en geeft en zoekt aandacht.
  • De waakzame kat: is wantrouwend en vaak alert. Heeft een laag niveau van verkennend gedrag en gaat weinig interactie aan met anderen.
  • De onafhankelijke, maar evenwichtige kat: kan alleen kan leven, maar ook met anderen. Beschikt over een zekere tolerantie ten opzichte van anderen.
  • De onstuimige kat: is actief, een ontdekker, speels, een jager (zelfs binnen). Heeft nog steeds specifieke, kittenachtige kenmerken.

 

Een volwassen kat die zowel speels als knuffelbaar is, is zeldzaam, omdat dit kittengedrag is. De persoonlijkheid van een volwassen kat is duidelijker en openlijk uitgedrukt. Dit wordt zelfs nog meer na sterilisatie.

Je bewust worden van de persoonlijkheid van je kat zal je helpen om deze methodes te gebruiken in je dagelijkse training die je kat zal helpen om zich gemakkelijk te settelen in zijn nieuwe omgeving.

 

Denk positief, beloon je kat en bouw een goede relatie op

Als je je kat duidelijk wilt maken waar hij/zij thuishoort, moet je hem/haar:

  • Weghouden van bepaalde plaatsen
  • Helpen om met andere katten samen te leven
  • Laten accepteren dat jij hem/haar verzorgt (oren, nagels, borstelen, wassen etc.)

en

  • Niet je meubels laten vernielen of laten janken in de nacht.

 

Blijf positief door te blijven focussen op het belonen van goed gedrag.

Of je je kat nu beloont, aait (als ze dat accepteren) of een smakelijke traktatie geeft, wacht hiermee totdat de kat vrijwillig wenselijk gedrag vertoont.

Door speciale snoepjes te geven, bijvoorbeeld een snoepje dat je alleen tijdens training geeft, stimuleer je je kat om zich te gedragen op een manier die een beloning oplevert.

Zo kun je je kat gemakkelijk overhalen om ergens anders dan op je bed te gaan liggen of om rustig te blijven wanneer jij zijn/haar nagels knipt of om hem/haar zonder al te veel moeite in de reismand te krijgen.

Sommige katten, die al sinds de geboorte aan mensen gewend zijn, hebben gezelschap nodig en hun evenwicht is afhankelijk van de relatie met jou en andere leden van de familie. Katten geven de voorkeur aan een-op-een relaties en geen enkele relatie, of het nou kat-mens is of kat-kat, communiceert op dezelfde wijze.

Je kat zal ook niet iedereen vertrouwen. Het is daarom belangrijk om te werken aan goede relaties met zoveel mogelijk personen in je huis en het moet voor iedereen duidelijk zijn dat straffen wordt afgeraden bij katten als je het op de verkeerde manier doet. Dit kan namelijk alle inspanningen die je hebt geleverd om je kat te trainen, teniet doen.

 

Creëer ruimtes die bij je kat passen

Katten kiezen vaak hun eigen leefomgeving en grenzen, wat een gevaarlijke situatie oplevert als je appartement klein is of als er meerdere katten samen moeten leven. Ben jij erin geslaagd om de grootte en grenzen van de leefruimte die jouw kat nodig heeft te bepalen? Één van de 5 vrijheden van de kat (die het welzijn van je kat bewaken) is dat er op zijn minst gebieden moeten zijn waar de kat kan eten, zijn ontlasting kwijt kan, kan rusten, zichzelf kan wassen en kan spelen.

 

Deze ruimtes kunnen enigszins overlappen. Het is belangrijk hoogte in je huis te hebben. Meubels speciaal voor katten maken het makkelijker voor je huisdier om als acrobaten te spelen zonder dat ze op het aanrecht of in de gordijnen moeten klimmen.

 

Elk gebied heeft een eigen functie:

  • Het eetgedeelte is waar de voederbak van je kat en een schone en regelmatig bijgevulde waterbak (of waterfontein) staan.
  • De rustruimte moet comfortabel en gezellig zijn en zich bevinden in de buurt van een bron van warmte, misschien in de buurt van een raam voor het uitzicht en misschien op een bepaalde hoogte zodat het voldoende uitkijkpunten heeft.
  • De toiletruimte moet op een stille plek zijn en er moet een schone bak staan voor elke kat (zorg dat je altijd 1 extra kattenbak hebt, zeker als je meerdere katten hebt).
  • De speelruimte kan bijvoorbeeld je tuin zijn, want ‘spelen’ betekent voor je kat ‘jagen’.

 

Elk gebied tussen deze ruimtes of gebieden die te druk zijn, kunnen je kat angst of stress bezorgen. Je kunt zo’n gebied in een rustige ruimte veranderen met verschillende aangename geuren (zoals kattenkruid of valeriaan), kattenferomonen of speciale krabpalen, waar je je kat naartoe kunt lokken en kunt belonen als hij/zij zijn/haar nagels hieraan scherpt.

 

Nog een laatste advies: sommige katten en kattenrassen passen zich goed aan in een flat, maar anderen moeten naar buiten kunnen. Ook al vinden ze het heerlijk om terug te komen naar jouw warme comfortabele huis.

 

Waar je ook leeft, een kat moet bewegingsvrijheid hebben. Katten houden niet van gesloten deuren, kijken graag naar buiten (plaats bijvoorbeeld planken bij een raam), houden van schuilplaatsen (kartonnen dozen, linnenkasten, etc.) en zullen lawaaierige ruimten vermeiden.

 

Als je zijn omgeving respecteert, kan hij je zomaar eens verrassen en trots maken.

 

Stuur de energie van je kat

Spelen is een natuurlijk onderdeel van kattengedrag, wat van de kat een bekwame jager maakt. Zijn jachtskills leert hij van de moeder of broers en zussen. De kat leert om op een gecontroleerde manier aan te vallen door zijn nagels terug te trekken en niet te bijten.

In een afgesloten omgeving waar het niet nodig is om op voedsel te jagen, verschijnt dit gedrag toch af en toe. Alleen zal het dan gericht zijn op jouw meubels, sieraden, handen of vrienden en familie. Het is belangrijk om deze drang te bevredigen bij katten die in een appartement wonen met weinig of geen toegang tot het buitenleven.

Anders zal spelen gaan leiden tot aanval. Afhankelijk van de persoonlijkheid van je kat en hoe gefrustreerd hij zich voelt, kun je verveling en de daaruit voortvloeiende aanvallen voorkomen door een stimulerende omgeving te creëren waar je kat zich vrij kan uiten door te spelen.

Er zijn verschillende manieren om je kat aan te moedigen om met je te komen spelen zonder hem te moeten aanraken. Je kunt zijn omgeving stimulerend maken met jachtspeeltjes, die bewegen of je kat verassen.

Hier zijn een paar voorbeelden van speelgoed dat je aan je kat kan geven. Wissel af zodat je kat nieuwsgierig en geïnteresseerd blijft:

  • Laserstralen
  • Een baars met veren of snoepjes
  • Wind-up muizen
  • Stukjes touw en kleine dingen die vliegen…

 

Vergeet natuurlijk niet om te controleren of dit gecontroleerde speeltjes zijn en geen dingen bevatten die niet mogen worden ingeslikt.

Door het aantal spelsessies in de avond te verhogen, kan je bepaalde onaangename gedragingen in de nacht voorkomen.

Wanneer je voor een tijdje afwezig zult zijn, is het belangrijk om voorbereidingen te treffen zodat je kat zich kan bezighouden. Laat bijvoorbeeld ballen achter waar er af en toe een snoepje uit komt als ze gerold worden.

Door te spelen kan je een uitlaatklep creëren voor jaag- en aanvalsgedrag en daarmee ook gelijk voor fysieke activiteit (je kat heeft dit nodig om fit en gezond te blijven). Sommige katten hebben het gezelschap van een andere viervoeter (een hond of kat) nodig om gemotiveerd te blijven.

Al deze basisprincipes voor training hangen erg af van je omgeving en de persoonlijkheid van je kat. Alle trainingsmethodes zullen effectiever zijn als ze al op jonge leeftijd worden toegepast. Maar niks in een kattenleven is zeker. Als relaties en emotionele stabiliteit verslechteren, zal je kat ongewenst gedrag beginnen vertonen dat jullie harmonieuze relatie in gevaar kan brengen. Wacht niet te lang met het aanpakken van het probleem, oplossingen bestaan en je dierenarts is de beste persoon om je te helpen.

 

Advies van een expert

Waar je ook woont, een kat moet de vrijheid hebben om te bewegen. Laat je deuren wat vaker openstaan, maak het makkelijk voor je kat om bij het raam te zitten om naar buiten te kijken en zorg dat je kat vrije toegang heeft tot schuilplaatsen (kartonnen dozen, linnenkasten, etc.).

 

Wist je dat?

Als je kat het leuk vindt om je plotseling aan te vallen midden in de nacht, kan je dit proberen vermijden door het aantal spelsessies in de avond te verhogen. 

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.