Hoe train je een geadopteerde hond?
Hoe train je een geadopteerde hond?

Bijna 11%* van de hondenbaasjes heeft weleens een asiel benaderd voor informatie voordat ze hun hond adopteerden. Je hebt net de beslissing genomen te adopteren en een dergelijk gebaar verdient lof. De periode waarin je de komst van je nieuwe metgezel voorbereidt, is bijna voorbij en je hond moet nu zijn/haar weg zien te vinden in je huis en leven, met jou naast zich om hem/haar te trainen en te helpen een nieuw leven op te bouwen.

Wie is je hond? Wat kan je doen zodat hij/zij zich thuisvoelt? Een nieuw huisdier heeft een verleden en een persoonlijkheid die voor jou nog min of meer een mysterie zijn en deze onbekende factoren roepen veel vragen op. Hoewel je je waarschijnlijk heel snel een beeld kan vormen op basis van de gegevens van het asiel, weet je niets over het vermogen van het dier om zich aan te passen aan een nieuw leven, een nieuwe omgeving, nieuwe mensen (zoals je gezin) en de verwachtingen die je van hem/haar hebt.

 

Wees gerust, je hond maakt een nieuwe start en beschikt over natuurlijke veerkracht. Voor je viervoeter is het heden belangrijker dan het verleden. Als de kwaliteit van de relatie is zoals die zou moeten zijn, wilt je hond graag aandacht aan jou besteden en je observeren. Hieronder staan een aantal belangrijke tips om je kameraad een duidelijke plaats te geven in je huishouden.

 

Al deze tips moeten worden toegepast met kalmte, geduld en korte momenten van vrijheid, waardoor jij ook volledig kan begrijpen wie je hond echt is en wat hij/zij te bieden heeft.

 

*Bron: onderzoek van TNS-Sofres, 2014

 

 

Stel eenvoudige regels op

Het is goed om je hond, met behulp van beloningen, zijn/haar nieuwe slaapplaats te laten zien. Deze plek moet zo comfortabel mogelijk en in een stil, rustig hoekje zijn waar niemand je hond stoort. Dit is van groot belang voor een hond die nog kwetsbaar is, zich nog niet thuis voelt en soms alleen wil zijn. Als je kameraad heel graag aan je voeten wil liggen, geef hem/haar dan twee slaapplaatsen: één bij jou in de buurt en een andere waar hij/zij alleen en ongestoord kan rusten.

 

Grenzen moeten vanaf het begin heel duidelijk zijn. Je hoeft niet te schreeuwen tegen je hond of ‘nee’ te zeggen: je kan het gemakkelijk duidelijk maken als je hond iets doet wat je niet graag hebt en hem/haar positieve feedback geven in de vorm van aaien, complimenten of een traktatie als hij/zij iets doet wat goed is.

 

Als je hond graag op onderzoek uitgaat, enthousiast door je huis zwerft en misschien zelfs wat te opdringerig is, kan je daaraan werken door met hem/haar te spelen waardoor je hond energie verbrandt. Dit maakt je hond rustiger, waardoor hij/zij zich meer op zijn gemak voelt. Je hond zal zo sneller geneigd zijn om zich beter aan de huisregels te houden die je hebt opgesteld.

 

Kies etenstijden en een plaats

 

Na adoptie kan een hond zich soms te veel hechten: hij/zij wordt jouw schaduw of kan op een verpletterende en zeer demonstratieve manier genegenheid tonen. Je moet hiervoor opletten en je hond de juiste balans leren tussen:

· alleen thuis zijn zonder interactie (zelfs als je er wel bent)

en

· de hele dag alleen zijn als je er niet bent.

 

Veel honden uit een asiel waar geluid en de aanwezigheid van andere honden bij het alledaagse leven hoorden en die ineens alleen met jou zijn, willen veel te graag je genegenheid en aanwezigheid.

 

Het is daarom belangrijk dat je vanaf het begin twee soorten momenten met je hond inlast:

· Momenten waar hij/zij je helemaal voor zichzelf heeft

en

· rustige, stille ‘gewenningstijd’ wanneer je er niet bent.

 

Wat als ik een geadopteerde hond heb?

 

Een geadopteerde hond is al zindelijk en erg op gezelschap gesteld. Maar eenmaal bij jou moet hij/zij je emoties en karakteristieke manier van communiceren begrijpen. Dit komt allemaal tot stand met simpele gebaren en situaties die duidelijk zijn voor je hond en die elke dag voorkomen. Hij/zij heeft een onbeperkt leervermogen, begrijpt vlot nieuwe woorden en is bereid met jou de regels van een nieuwe situatie te ontdekken. Je kan alle Frontline-tips over hoe je je hond op de juiste manier moet trainen met behulp van positief leren raadplegen.

 

Zodra je de tijd hebt genomen om duidelijk de leefomstandigheden en de dagelijkse routine vast te stellen, kan je beginnen met hem/haar te laten wennen aan nieuwe situaties: gaan wandelen, tipjes met de auto, op reis gaan, etc. Wees alert in deze situaties, omdat herinneringen aan het verleden (waar jij je niet bewust van bent) kunnen terugkomen en invloed kunnen hebben op hoe je hond reageert. Indien nodig kan je een gedragstherapeut inschakelen om deze overgang makkelijker te maken zodat je hond weer gezond, blij en op het gemak is.

 

Advies van een expert

Begin de training zodra je nieuwe huisdier bij jou komt wonen. Je moet snel grenzen stellen en je viervoeter laten zien wat wel en niet mag op het gebied van zijn/haar rustplaats, eten en spelen. Beloningen zijn een goede manier om boodschappen over te brengen.

 

Lees ons artikel op : Zindelijkheidstraining voor pups

 

Wist je dat?

Bijna 11% van de hondenbaasjes weleens een asiel heeft benaderd voor informatie voordat ze een hond adopteerden?*

 

*Bron: onderzoek van TNS-Sofres, 2014

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.