Frontline
Hoe kies je de kat die het best bij je past?
Hoe kies je de kat die het best bij je past?

In 20% van de gevallen geeft de mening van vrienden of familie de doorslag. De kat is een huisdier dat vaak min of meer lukraak in je leven arriveert en bij je thuis blijft, omdat het zich daar comfortabel voelt. Dit helpt te verklaren waarom bijna 2 op de 3 mensen niet veel moeite doet om informatie over katten te zoeken voordat ze worden goedgekeurd, wat in 23% van de gevallen een onvoorziene gebeurtenis is.

Maar als je wilt dat jij en je kat een perfecte match voor elkaar zullen zijn en je het lot een handje wilt helpen, wil je waarschijnlijk wat hulp bij het maken van je keuze.

 

Raskat of huis-tuin-en-keukenkat?

De zogenaamde "huis-tuin-en-keukenkat" vormt een aanzienlijk deel van de binnenlandse kattenpopulatie. Deze niet-standaard kat met variabele kenmerken bezit niet de fysieke en gedragskenmerken die zijn vastgelegd door kattenverenigingen.

 

Sommige kattenrassen zijn echter afstammelingen van gewone huiskatten (niet-raskatten) waarvan het uiterlijk gestandaardiseerd is om een ​​erkende stamboom te verkrijgen, zoals de Britse korthaar en de Europese korthaar.

 

Afgezien van de lichaamsbouw, vacht en grootte onderscheidt een raskat (waarvan er ongeveer 60 rassen zijn) zich van een gewone niet-raskat door een consistent voorspelbaar temperament en persoonlijkheidstype. Hoewel elke individuele kat zijn of haar eigen gedrag, emoties en reacties ontwikkelt, is het bij raskatten mogelijk om typische persoonlijkheidstrekken te identificeren, zoals aangegeven door de normen van het ras. Die informatie kan je helpen de kat te vinden die je het meest zal aanspreken.

 

Dit zijn 3 populaire rassen:

  • De Siamese kat: zeer vocaal, demonstratief en zeer gehecht aan de eigenaar;
  • De Perzische kat: het best geschikt voor een gezellig binnenleven en van nature kalm, rustig, volgzaam en knuffelbaar;
  • De Chartreux: vrij rustig, brengt graag tijd door met het gezin, heeft de neiging tot jagen niet verloren en is dol op rondzwerven.

 

Kortharige katten (zoals de Abyssinian, de Birmaan, de Bengaal, de Ragdoll) hebben vaak een duidelijkere persoonlijkheid dan langharige rassen. Raadpleeg een fokker of een website om meer te weten te komen over de achtergrond van elk ras (1).

 

Met een gewone niet-raskat is echter niets zeker! De unieke persoonlijkheid van je metgezel ontdekken is een waar avontuur. Hij/zij is misschien een avonturier, strijdlustig, een klein roofdier, aanhankelijk of een dier dat op zijn/haar hoede is.

 

Een niet-raskat is minder vatbaar voor genetische ziekten, maar heeft wel vaker ongelukken (doordat ze actiever zijn en meer buitenshuis zijn). Het zal zeker aansluiten bij je liefde voor het buitenleven, spontaniteit en verrassingen. Ondanks dat ze niet tot een erkend ras behoren, heeft een niet-raskat je volledige aandacht nodig en een omgeving die ze in staat stelt open te bloeien in jouw gezelschap.

 

(1) www.loof.asso.fr (in zowel Franse als Engelse versies)

 

Kies een kat die past bij je levensstijl

Een goede kennis van de verschillende kattenrassen zal je helpen de juiste keuze te maken, of je nu in een flat woont of in een huis met een tuin, of in de stad of het platteland. Het gebied rond je huis is net zo belangrijk voor je kat, gezien de omvang van het natuurlijke territorium en zijn/haar neiging om rond te dwalen.

 

Als je je kat toegang wilt geven tot de buitenlucht (zoals 70% van de eigenaren met een tuin) controleer dan zorgvuldig of er geen risico's zijn voor je kat in de buurt van je huis, zoals jachtgebieden, drukke wegen, spoorlijnen, boerderijen of schroothopen. Als het gebied rondom je tuin niet veilig is, Koop je best een ​​kitten van een ras met het vermogen om zich aan te passen aan een leven dat zich bijna volledig binnen afspeelt (zoals de Perzische, Maine Coon, Birmaan, etc.).

 

Is je leven te hectisch om veel tijd met je toekomstige kat door te brengen? Sommige katten zullen hier beter mee om kunnen gaan dan anderen als je de hele dag weg bent, ofwel omdat ze het niet erg vinden om alleen te zijn of omdat ze andere metgezellen hebben in de vorm van honden of andere katten met wie ze goed kunnen opschieten, of het zijn natuurlijke zwervers die altijd naar huis terugkeren.

 

Waar haal je je kat vandaan?

Mond-tot-mondreclame of nesten geadverteerd bij je plaatselijke dierenarts zijn vaak nuttig voor het adopteren van een kitten direct na het zogen, in het geval van Europese of niet-raskatten.

 

Castratie en sterilisatie worden meer en meer vanzelfsprekend (80% van de mannelijke en vrouwelijke katten zijn gecastreerd) maar zijn niet voldoende verspreid om overbevolking en ongewenste nesten te voorkomen. Dus als je nieuwe kitten eenmaal bij jou woont, hou dan rekening met het zeer vroege begin van de vruchtbaarheid en (als je niet wilt dat je kitten zich voortplant) zorg dan dat je castratie vanaf de leeftijd van 4 of 5 maanden plant.

 

Als je een kitten van een niet-professionele fokker koopt, neem dan de tijd om de kitten ten minste tweemaal te ontmoeten voordat het wordt gespeend, wat idealiter gebeurt op de leeftijd van 3 maanden. Dit is een goede gelegenheid om de volgende zaken te controleren:

  • Algemene gezondheid,
  • Normale groei,
  • De omgeving waarin het opgroeit
  • Hygiëne
  • Socialisatie voor mensen.

 

Aarzel niet om te informeren naar alle administratieve en gezondheidsformaliteiten waaraan de persoon die het kitten overhandigt moet voldoen, evenals de papieren en vaccinatiecertificaten die je moet ontvangen wanneer je eigenaar wordt.

 

Hoewel het mogelijk is om een ​​raskat te krijgen van een niet-professionele fokker, verkrijg je de meeste details over je favoriete ras bij een professionele fokker. Door vragen te stellen en de tijd te nemen wanneer je het nest bezoekt, ben je er zeker van dat je de beste kans maakt op een succesvolle adoptie.

 

Zorg er ook voor dat je de oudergeschiedenis te weten komt; de afwezigheid van genetisch defecten; de stamboom en zijn/haar registratie; de hygiënische toestand en veterinaire monitoring van de kennel; en het aantal nesten geproduceerd door de moeder elk jaar.

 

Een betrouwbare en ethische kennel die rekening houdt met het welzijn van zijn katten is een veilige gok, omdat een liefde voor katten achter alles staat wat ze doen.

 

Als je kiest voor een volwassen kat, zul je deze waarschijnlijk vinden in een zwerfkat of bij een vereniging die hen bij adoptiegezinnen plaatst. Als je de tijd neemt om hem te leren kennen en er tijd mee door brengt, zal er een liefdevolle relatie ontstaan ​​tussen jou en de kat.

 

Noch liefde op het eerste gezicht of positief contact betekent dat je nieuwe huisdier zich automatisch goed zal aanpassen aan je huis en levensstijl. De beste aanpak is dus geduldig en oplettend te zijn en te voorkomen dat je dingen overhaast. Je nieuwe metgezel heeft het voordeel dat deze gevaccineerd, gechipt en gecastreerd aan je wordt overgedragen. Om hem/haar een handje te helpen, kan je al ons goede advies over het trainen van een kat volgen.

 

Je bent nu bijna klaar om je nieuwe metgezel te verwelkomen, die tijdens je bezoeken vertrouwd moet raken met je geur en aanraking voordat je hem naar zijn nieuwe huis kunt brengen. Het is aan jou om het juiste moment te kiezen om hem/haar te gaan halen.

 

In het geval van een kitten moet je in ieder geval wachten tot na het zogen. Voor de kitten zal de scheiding een schokkende ervaring zijn. Zorg er dus voor de reismand zorgvuldig voorbereid is.

 

Als de reis naar je huis vrij lang zal duren, vraag dan advies aan je toekomstige dierenarts over de ideale vervoersomstandigheden, dit zal helpen de stress van het adopteren te verminderen.

 

Hierdoor maak je van de eerste momenten van je kat in je huis een prachtig avontuur, omdat het zijn/haar nieuwe omgeving verkent in de best mogelijke omstandigheden. Dit zorgt op zijn beurt voor een snelle en gelukkige aanpassing.

 

Advies van een expert

 

Een van de beste opties is systematisch screenen op ziektes wanneer je voor de eerste vaccinaties bij de dierenarts bent. Na een snelle test (waarvoor enkel een paar druppels bloed nodig zijn) zal je weten of je kat wel of niet positief is voor FeLV of FIV. 

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.