Je mist het gezelschap van een hond, dus heb je samen met je gezin besloten om een nieuwe vriend of vriendin uit te kiezen. De hond met wie je je leven gaat delen is wel geen stuk speelgoed. Hou rekening met zowel ups als downs, want er hangt veel af van de persoonlijkheid van je toekomstige viervoeter.
Meestal is het een goed idee om je hart te volgen: de hond kiest net zo goed jou als jij hem/haar kiest. En dat is de sleutel tot succes: het gevoel moet wederzijds zijn om het welzijn van de hond en een harmonieuze relatie te verzekeren.
We zetten de belangrijkste criteria even op een rijtje, zodat je de juiste keuze kan maken. Ben je opzoek naar een hondenras? Welk hondenras past het beste bij jou? Doe nu de test en bekijk welke hond het beste bij jou past!
Puppy of volwassen hond?
Een puppy van 2 of 3 maand oud die volledig gezoogd is en de best mogelijke zorg heeft gekregen voor een gezonde groei en psychologische stabiliteit zal je de meeste voldoening geven, maar is ook het vermoeiendst.
Dit is de geschikte periode om de hond op zijn/haar gemak te stellen in je huis en om hem/haar te laten wennen aan je levensstijl en de manier waarop je communiceert. Je kan hem/haar blootstellen aan alles en iedereen uit je omgeving: gezinsleden, andere dieren, vreemde geluiden en alledaagse gebeurtenissen. Dit kost natuurlijk tijd, moeite en uithoudingsvermogen, want je moet alles vaak herhalen.
Wapen jezelf met geduld en wat speeltjes en alle vervelende blunders en ongelukjes van je puppy zullen snel verleden tijd zijn. Je inspanningen zijn niet voor niets en je hebt het geluk hem/haar zijn persoonlijkheid te zien ontwikkelen gedurende de eerste 2 levensjaren.
Als je denkt dat een volwassen hond een betere keuze is, onthoud dan wel dat honden (onafhankelijk van hun leeftijd) een aanzienlijk aanpassingsvermogen hebben als hij/zij je volledig kan vertrouwen.
Je nieuwe kameraad kan samen met jou nieuwe dingen leren en jij kan van je viervoeter genieten. Zijn/haar veerkracht zal ervoor zorgen dat hij/zij een plaats wil vinden in de nieuwe thuis die jij biedt.
Wanneer je je metgezel kiest, laat je dan leiden door zijn/haar temperament, achtergrond en spontaniteit.
Een mannetje of vrouwtje?
Een korte checklist met de respectievelijke voor- en nadelen over elk geslacht kan je helpen bij je keuze. Je denkt misschien dat het temperament van een hond wordt beïnvloed door het geslacht, maar niets is minder waar. De sociale relaties en ontmoetingen met andere honden hebben de grootste invloed. Dit bepaalt of honden moeilijker of minder moeilijk worden, ongeacht ze een mannetje of vrouwtje zijn:
Het is wel nuttig om te beslissen of je liever elke dag een wandeling maakt of een simpele ‘plaspauze’ van 5 minuten voorziet rond lunchtijd.
Deze kennis helpt je om jouw dagelijkse routine aan te passen, net als je omgeving. Onthoud wel dat, om aan zijn/haar behoeften te voldoen, je hond elke dag zijn/haar energie moet kwijt kunnen.
Klein, middelmaat of groot?
Mensen denken vaak dat een kleine hond geschikt is voor kleine ruimtes, een appartement, een ouder iemand of mensen die vaak op reis zijn. Daar zit wat in, maar er zijn ook nog andere dingen om te overwegen. Sommige kleine honden zijn zo levendig dat ze alle ruimte in het huis gebruiken, terwijl sommige grote honden kalm en rustig een plekje voor zichzelf vinden.
Toch is grootte een redelijk belangrijk criterium voor iedereen die rekening moet houden met verplaatsingen (met de auto of de trein), kinderen (sommige zijn bang voor grote honden) en of je de hond (indien nodig) kan opheffen. Het gemiddelde gewicht van een volwassen hond is 18 kg. Dit kan helpen om te beslissen of je een zwaardere of lichtere hond wilt en ook om de kosten voor gezondheidszorg, medicijnen, verzorgingsproducten, verzorging, voeding en hondenpensions te berekenen. Omdat al deze zaken vaak gerelateerd zijn aan het gewicht en de grootte van je hond.
Afhankelijk van het land waar je woont, geven hondenbaasjes over het algemeen de voorkeur aan rashonden ofwel aan gekruiste of bastaardhonden.
Er is een enorme keuze uit 300 bestaande rassen en bijna 60% van de honden behoort tegenwoordig tot een duidelijk ras (volbloed of verwant).
Voor elk ras kan je de lichamelijke en gedragscriteria bekijken, want genen zeggen niet alles en afgezien van de belangrijkste dominante neigingen van een hondenras, hangt veel af van de afzonderlijke hond.
Of je nu een puppy uit een nest neemt of kiest voor een volwassen hond, als je een beetje de tijd neemt kan je zijn/haar spontaniteit, volgzaamheid, onafhankelijkheid, enzovoorts goed beoordelen. Het spreekt voor zich dat het genetische mengsel van hybride honden ervoor zorgt dat de selectiecriteria minder duidelijk zijn, maar daarin ligt ook de charme. Vaak komen de beste lichamelijke en mentale trekken samen in verwante rassen.
Als je het moeilijk vindt om te kiezen tussen twee rassen, past een kruising misschien bij jou.
Dit soort honden heeft, onafhankelijk van zijn/haar afkomst, vaak een betere gezondheid en het hele gezin zal dol op hem/haar zijn.
Waar woon je?
Laten we nu eens kijken naar hoe jouw keuze moet passen bij je eigen omgeving, je huis en je gewoontes. Als je hond de vrijheid heeft om zijn/haar tijd zowel binnen als buiten door te brengen, kan je kiezen voor een levendig ras dat jouw gezelschap nodig heeft. Grote open ruimtes op het platteland zijn het best voor:
Een meer stedelijke levensstijl waarbij je maar een paar keer per dag een ommetje van een halfuur kunt maken, met langere wandelingen in het weekend, is alleen geschikt voor:
Hou er ook rekening mee dat sommige honden, zoals herders, veel blaffen als je er niet bent (bijvoorbeeld als er iemand bij je huis komt). Dit geldt minder voor andere honden.
Wat de omstandigheden ook zijn, er is geen enkele hond die tevreden is met een geïsoleerd leven met een strak tijdschema. Je huisdier heeft vermaak en speelse interactie met jou nodig (zoals stimulerende hersenspelletjes en trainingen), zowel buiten als binnen. Hij/zij moet ook andere honden ontmoeten, het gebied rond je huis verkennen en de gelegenheid krijgen zich helemaal te laten gaan en zijn/haar enthousiasme te uiten. Niets staat vast en door te observeren kan je evolueren tot een topbaasje.
Een op de twee mensen biedt hun hond een omgeving met een gezin van ten minste 3 mensen. Het is daarom zinvol rekening te houden met je gezinsleden (vooral kinderen) die deze nieuwe metgezel zullen zien als de vertrouweling die ze altijd al wilden hebben.
Soms is het makkelijker om een puppy samen met een kind te laten opgroeien, zodat ze samen “groot” kunnen worden.
Een volwassen hond kan ook ideaal gezelschap zijn, maar eerst moet je informatie inwinnen over zijn/haar verleden en hem/haar waarschijnlijk een paar keer uitproberen met je kinderen. Zo kan je ontdekken of de hond overweg kan met kinderen. Kijk of je toekomstige hond al dan niet spontaan hun gezelschap opzoekt; spelen is vaak een goede manier om kennismaken te stimuleren.
Veel honden worden aan hun lot overgelaten wanneer hun baasjes op vakantie gaan, wanneer ze een last worden en duur zijn. Bedenk dus nu al wat je kan regelen zodat er voor je hond gezorgd wordt: thuis bij een vriend(in), familielid of buurman/-vrouw, in een hondenpension of met jou mee op vakantie. In het laatste geval moet je bedenken of dat vooral naar een stad of naar het platteland is.
Net als je budget zijn je mogelijkheden ook doorslaggevend, omdat je keuze voor een hond goed moet passen bij de mensen die voor hem gaan zorgen. Het is lastig om het welzijn van een malamute of husky te combineren met een oudere vader of moeder die in een flat woont of om een hond met een emotionele stoornis die veel blaft toe te vertrouwen aan een gezin dat al honden en katten heeft.
Waar haal je je hond vandaan?
Als je het moeilijk vindt om te kiezen uit de beschikbare mogelijkheden voor het nemen van een puppy of een volwassen hond, neem dan de tijd om langs te gaan en te praten met iedereen die honden aanbiedt.
Heb je, net als 10% van de huidige hondenbaasjes, besloten om bij een asiel langs te gaan? Mooi, de wens om een asielhond een tweede kans te bieden siert je. Neem de tijd om te praten met de medewerkers van het asiel en ga een paar keer terug of bezoek meerdere asielen, zelfs als je al verliefd bent geworden op een specifieke hond. Doe dit om er zeker van te zijn dat je een duurzame relatie kan opbouwen. Wanneer een hond een nieuwe thuis vindt en vervolgens opnieuw in de steek wordt gelaten, laat dat namelijk altijd littekens achter.
Asielen zetten alle honden vaak op internet met een beschrijving. Zo kan je gemakkelijk een lijstje met favorieten opstellen.
Als je, net als 23% van de nieuwe hondenbaasjes, liever een rashond of -puppy wilt, zoek dan een lijst met gecertificeerde fokkers, neem contact met hen op en neem de tijd om persoonlijk langs te gaan. Zo kan je de dieren in die omgeving zien voordat je een besluit neemt.
Het is onverantwoord om een puppy op afstand te kopen, zonder hem/haar te zien, alleen op basis van foto’s of informatie die je telefonisch hebt verkregen. Gun jezelf het plezier om een puppy te kiezen uit een nest. Zo kan je ook onmiddellijk zien of de puppy’s gezond zijn en gewend zijn aan veel mensen en geluid, en of er goed voor hen gezorgd is door hun moeder.
Je kan hetzelfde doen bij een amateur die puppy’s weggeeft of wettelijk verkoopt. Als je een rashond koopt waarvan de genetische afwijkingen gecontroleerd en beperkt zijn door de fokker en als je een familiegeschiedenis krijgt met aanbevelingen van mensen die een hond hebben van dezelfde ouders kan je er zeker van zijn dat je koopt bij een authentieke en betrouwbare bron.
Zelfs als je rekening houdt met deze 5 criteria en een profiel hebt voor de meest geschikte hond voor jou, onthoud dan dat dit nog maar het begin is. Een hond is even goed in staat om te kiezen met welke mensen hij/zij een nauwe band wil. Er kan alleen een goede klik zijn met je toekomstige metgezel als je de tijd neemt om mekaar goed te leren kennen, mekaar respecteert, hem/haar zijn pleziertjes gunt en hem/haar op zijn gemak stelt door hem/haar een duidelijke plaats in je huis te geven.
Zo, nu ben je helemaal klaar voor een nieuw gezinslid.