Hoe kan je je dier tegen teken beschermen?
Hoe kan je je dier tegen teken beschermen?

Je vindt teken op heel wat plaatsen, zowel in de stad als op het platteland, en zelfs in je eigen tuin. 

1. Je dier geregeld behandelen met FRONTLINE® Protect* (voor honden)* of FRONTLINE Combo® Line** (voor katten) kan helpen om je dier beter te beschermen en teken te voorkomen.

2. Controleer je dier geregeld op de aanwezigheid van deze parasieten. 

3. Leer teken correct te verwijderen bij je hond of kat.

Je vindt teken op heel wat plaatsen, zowel in de stad als op het platteland, en zelfs in je eigen tuin. Hoewel er altijd werd gezegd dat teken in de winter minder actief zijn, denkt men nu dat de warmere winters ervoor zorgen dat ze steeds vroeger actief worden en dat de tekenpopulatie in België toeneemt. Door FRONTLINE Protect® (alleen voor honden) of FRONTLINE Combo®Line (voor katten) aan te brengen, kan je zorgen dat teken die zich aan je dier vasthechten binnen de 6 uur(FRONTLINE Protect®) of 48u (FRONTLINE Combo®Line) doodgaan. FRONTLINE Protect® is repulsief en stoot de teken af, FRONTLINE Combo®Line stoot de teken niet af, dus ze kunnen zich nog steeds vasthechten, maar als ze eenmaal dood zijn, vallen ze normaal gesproken van je dier af of kan je ze makkelijk verwijderen.

Hoe langer een teek zich voedt, hoe groter de kans dat ze een ziekte kan doorgeven - en men veronderstelt dat ongeveer één op de drie teken een besmettelijke ziekte meedraagt die honden kan treffen. Het blijft nog altijd verstandig om je dier regelmatig op teken te controleren en die te verwijderen als je er aantreft. Denk erom dat een teek voor het voeden erg klein kan zijn, zo klein als een sesamzaadje, en zich vaak in het haar rond de oren en tussen de poten schuilhoudt. Als je je dier dus niet behandelt met een product dat teken doodt, kan ene teek zich uiteindelijk langer dan je zou denken aan je dier voeden, gewoon omdat je ze niet opgemerkt hebt.

 

Hoe verwijder je een teek bij je dier?

Een levende teek verwijderen kan lastig en onaangenaam zijn. Dit is nog een reden om een behandeling tegen teken deel te laten uitmaken van de vaste verzorging van je kat of hond. Trek niet aan een teek of knijp ze niet plat om ze te verwijderen, want de kans op ziekteoverdracht vergroot als de geïnfecteerde maaginhoud van de teek in het lichaam van je huisdier terechtkomt. De beste manier om een teek te verwijderen is door een tekentang te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de teek niet plat geknepen wordt en dat alle delen van de mond netjes verwijderd worden. Als je niet zeker weet hoe je een tekentang moet gebruiken, kan je dierenarts of zijn assistent je helpen. Breng nooit iets (zoals warmte of schadelijke stoffen) aan op een teek om deze een shock te bezorgen opdat ze loslaat. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor je hond, maar kan de teek ook zijn geïnfecteerde darminhoud doen uitbraken en zo je huisdier besmetten. 

 

 

*FRONTLINE PROTECT® spot-on oplossing voor HONDEN (fipronil – permethrine).

ALLEEN VOOR GEBRUIK BIJ HONDEN (≥ 8 weken en ≥ 2 kg). NIET GEBRUIKEN BIJ KATTEN. Lees aandachtig de bijsluiter.

Permethrine is gevaarlijk bij katten. Bij accidentele blootstelling, de kat wassen met shampoo of zeep en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Om te voorkomen dat katten accidenteel worden blootgesteld, de behandelde honden weghouden van katten totdat de toedieningsplaats droog is. Laat katten de toedieningsplaats bij een behandelde hond niet likken. In geval van dit type blootstelling onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Niet gebruiken bij katten en konijnen.

Indicaties: Bij honden voor de behandeling en preventie van infestaties met vlooien en/of teken, wanneer afwerende (anti‑voedende) werking nodig is tegen zandvliegen, bijtende vliegen en/of muggen: Vlooien: Behandeling en preventie van infestaties met Ctenocephalides felis vlooien en preventie van infestaties met Ctenocephalides canis vlooien. Een éénmalige behandeling voorkomt nieuwe infestaties met vlooien gedurende 4 weken. Teken: Behandeling en preventie van infestaties met teken (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus). Eén behandeling doodt (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) en weert (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) teken gedurende 4 weken na behandeling, en weert Dermacentor reticulatus vanaf 7 dagen tot 4 weken na behandeling. Muggen en zandvliegen: Weert (anti-voedende werking) zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 3 weken en muggen (Culex pipiens, Aedes albopictus) gedurende 4 weken. Doodt zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) en muggen (Aedes albopictus) gedurende 3 weken. Vermindering van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) tot 4 weken. Het effect is indirect door de activiteit van het product tegen de vector. Stalvliegen: Weert (anti-voedende werking) en doodt stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende 5 weken. Gebruik tijdens dracht of lactatie: De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet bewezen tijdens dracht en lactatie. 2-5kg: BE-V555324; 5-10kg: BE-V555333; 10-20kg: BE-V555342; 20-40kg: BE-V555351; 40-60kg: BE-V555360. Vrije aflevering. Verdere informatie zie bijsluiter (laatste herziening tekst 26/03/2021) of beschikbaar bij Boehringer Ingelheim AH Belgium SA - Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. hr270521.
® Geregistreerd handelsmerk. © 2021. Alle rechten voorbehouden.

**FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 27/10/2020. hr110121. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0056-2021 - 04/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.