Frontline
Hoe ga je om met een vlooienplaag: Wat pak je eerst aan, je huis of je dier?
Hoe ga je om met een vlooienplaag: Wat pak je eerst aan, je huis of je dier?

Wel, je hoeft niet te kiezen wat je het eerst aanpakt.

FRONTLINE Combo® Line* werkt tegen teken en heeft een tweevoudige werking tegen vlooien dankzij zijn actieve Insect Growth Regulator-technologie. Enerzijds doodt het de volwassen vlooien die op je dier aanwezig zijn en anderzijds voorkomt het de verdere ontwikkeling van de vlooieneitjes en larven. Breng het product bij je dier aan volgens de instructies die op de verpakking staan. Zo kan je dier gaan en staan waar het wil, en blijft jouw huis toch goed beschermd.

Als je de zaken echt grondig wil aanpakken, kan je nog gebruikmaken van onze huisspray FRONTLINE® HomeGard**, die volwassen vlooien en larven doodt, en tot 6 maanden lang voorkomt dat eitjes en larven zich in de omgeving ontwikkelen.

 

Hoe bestrijd je vlooien in je huis?

Vlooien in huis kunnen voor iedereen in het huishouden vervelend zijn, want hoewel deze kleine parasieten zich het liefst aan je huisdier kan voeden, zal jij toch ook vaak gebeten worden.

Als vlooien eenmaal in je huis aanwezig zijn, zijn ze nog moeilijk weg te krijgen. Je kan maar beter goed weten waar je mee te maken hebt, zodat je weet hoe je vlooien uit je huis kan verdrijven voor ze het al helemaal naar hun zin hebben bij je kat of hond.

 

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insecten zonder vleugels die zich voeden met het bloed van een dier (de gastheer). Ze zijn vaak moeilijk waar te nemen. Een vlooienkam kan helpen om deze lastposten terug te vinden in de vacht van je huisdier.

Vlooienbeten kunnen hevige jeuk veroorzaken, wat bij huisdieren kan leiden tot huidinfecties en haaruitval. Soms dragen vlooien ook ziektes over op dieren.

Vlooien houden van warmte, waardoor het vlooienseizoen vroeger beperkt was tot de zomermaanden. Door de moderne centrale verwarming kunnen vlooien nu het hele jaar door gedijen, zelfs in de winter.

 

Hoe komen vlooien in je huis terecht?

Vlooien uit de omgeving worden makkelijk van buiten naar binnen meegebracht via een nietsvermoedende persoon of dier. Eens ze daar zijn en een huisdier gevonden hebben waar ze zich aan kunnen voeden, blijven ze in je huis en planten ze zich daar voort.

Volwassen vlooienvrouwtjes kunnen tot 50 eitjes per dag op je dier leggen. Die eitjes vallen van je dier af op de tapijten, het beddengoed van je dier en op zachte meubels, waar ze zich ontwikkelen tot larven, poppen en uiteindelijk volwassen vlooien, die je dier vervolgens herbesmetten.

Tijdens een vlooienplaag bevindt amper vijf procent van de vlooien zich op je huisdier. De overige 95 procent verblijft in onvolwassen stadia op diverse plaatsen in je huis.

 

Waarom is het belangrijk om vlooien snel te bestrijden?

Vlooien zijn veel meer dan vervelende diertjes die enkel jeuk veroorzaken: lang geleden waren het vlooien die de pest op mensen overdroegen. En hoewel de pest niet meer voorkomt in België, dragen vlooien nog altijd vervelende ziekten over die zowel jou als je dier kunnen treffen. Daarnaast kunnen ze ook hinderlijke, jeukende rode beten achterlaten.

Als een vlooienplaag onopgemerkt blijft, loopt je kat of hond het risico een lintworminfectie te ontwikkelen, die kan optreden wanneer ze tijdens de vachtverzorging met lintworm geïnfecteerde vlooien inslikken. Je dier geregeld borstelen met een vlooienkam kan helpen om dit risico te verkleinen.

 

Hoe verwijder je vlooien uit je huis?

Als er eenmaal vlooien in je huis zijn, kunnen ze heel moeilijk te verwijderen zijn door de snelheid waarmee ze zich voortplanten en de mate waarin ze zich over het hele huis kunnen verspreiden. Maar maak je geen zorgen: je hoeft geen ongediertebestrijders in te schakelen om van die vlooien af te komen, je kan ze doeltreffend zelf bestrijden.

Een vlooienplaag aanpakken vereist een tweevoudige aanpak: je moet zowel je huisdier als je huis behandelen.

Laat vlooien je huis niet overnemen. Volg deze gouden tips om komaf te maken met vlooien en een vervelende infestatie te voorkomen.

 

Je dier tegen vlooien behandelen

·      Gebruik regelmatig een vlooienbestrijdingsmiddel

Verreweg de beste manier om een vlooienplaag te voorkomen is door je huisdier regelmatig preventief te beschermen tegen vlooien. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar die je dier tegen vlooien helpen te beschermen, en regelmatig een vlooienbehandeling toepassen is veel gemakkelijker dan een effectieve vlooienplaag in je huis bestrijden!

Zelfs als je maar op één huisdier vlooien hebt gezien, is het logisch dat je andere huisdieren ook worden gebeten. Het is belangrijk dat je voor elk huisdier een regelmatig en langdurig behandelingsschema aanhoudt.

 

·      Was het beddengoed en speelgoed van je dier

Was het beddengoed van je dier altijd op een hoge temperatuur, bij voorkeur 50 graden of hoger. Deze hoge temperatuur doodt de vlooien en eitjes die erin aanwezig kunnen zijn.

Wees ook zorgvuldig met het drogen van het beddengoed, om herbesmetting te voorkomen. Droog het beddengoed bij voorkeur met warmte, zoals in een droogkast, en niet aan de lucht.

Vergeet ook het zachte speelgoed van je hond of kat niet! In deze voorwerpen kunnen ook vlooieneitjes of -larven aanwezig zijn, dus als je ze niet kan wassen, kan je ze mogelijk moeten wegwerpen.

 

Je huis tegen vlooien behandelen

·      Het huis evacueren

Voor je begint, zorg je best dat er geen dieren of kinderen in huis aanwezig zijn, om te voorkomen dat de vlooien in je huis rondgedragen worden terwijl je aan het schoonmaken bent. Als dat gebeurt, kan een herbesmetting optreden en is al je harde werk voor niets geweest.

 

·      Stofzuig grondig

Stofzuig alle vloeren, tapijten, vloerkleden en zetels regelmatig en grondig. Maak je stofzuiger na elk gebruik leeg om te voorkomen dat er binnenin eitjes uitkomen.

 

·      Verstuif een vlooienwerend middel

Gebruik een voor dieren goedgekeurde huishoudelijke vlooienspray in je hele huis. Volg de instructies nauwgezet op en behandel elke kamer grondig. Concentreer je niet enkel op de plaatsen waar je dier veel tijd doorbrengt, want via onze schoenen en kleding kunnen we de vlooien over het hele huis verspreiden. Sprays zijn ook erg doeltreffend voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals onder meubels.

 

·      Behandel al het textiel waarmee je viervoeter in aanraking komt

Naast het slaapkussen van je dier moet je ook al je eigen beddengoed in huis op hoge temperatuur wassen. Kussens, gordijnen en zetels moeten ook behandeld worden. Dit kan je doen met een huishoudelijke vlooienspray of door ze op hoge temperatuur te wassen.

 

·      Vergeet je auto niet

Je hond brengt ongetwijfeld veel tijd door in je auto, waardoor die een vlooienhaard is die eigenaars vaak vergeten. Stofzuig alle stoffen bekleding in je auto en zorg ervoor dat je huisdier altijd op een deken zit, die je gemakkelijk kan vervangen en regelmatig wast.

 

·      Focus op warme plekken

Besteed extra aandacht aan warme plaatsen in je huis, waar vlooien aangenaam warm zitten. Denk bijvoorbeeld ook aan je schone was in een warm washok. Behandel de hele ruimte met een huishoudelijke vlooienspray.

 

 

*FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 27/10/2020. hr110121. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

**FRONTLINE HOMEGARD® Insecticide en acaricidespray voor huishoudelijk gebruik is een spuitbus met oppervlaktespray voor de behandeling binnen van niet-afwasbare meubelen en huishoudelijk textiel zoals tapijten, matten, fauteuils om vlooien en teken uit te roeien en heeft een langdurig effect. Werkzame stoffen: Permethrin; S-Methopreen . Houd kinderen en huisdieren uit de buurt tijdens de behandeling. NIET RECHTSTREEKS OP DIEREN GEBRUIKEN. Permethrin kan gevaarlijk zijn voor katten. Niet gebruiken op katten of in kattenmanden. EU-0021035-0001 1-1. Toelatingshouder: Agrobiothers Laboratoire, ZI route des Platières, 71 290 CUISERY, France. Product distributeur: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1150 Brussel, België tel. 02 773 34 56 (Antigifcentrum: tel. 070 245 245). Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0044-2021 – 04/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.