Hoe beleef je een zorgeloze kerst met je hond of kat?
Hoe beleef je een zorgeloze kerst met je hond of kat?

Hoe goed de diensten van je plaatselijke dierenartsenpraktijk ook zijn, niemand wil kerst daar moeten doorbrengen. Daarom geven we je graag enkele tips om je hond of kat gelukkig, gezond en veilig te houden tijdens de aankomende feestdagen.

Kerst mag dan al een feestelijke aangelegenheid zijn, de meeste honden en katten zijn geen echte feestbeesten. Vreemde, luide geluiden maken hen bang. Als je een familiebijeenkomst organiseert of een grote groep gasten uitnodigt, zorg er dan voor dat je huisdier naar een rustige kamer in huis kan ontsnappen, waar hij zich veilig kan voelen.

Deze feestelijke lekkernijen voeder je best niet aan je dier:

 

  • Chocolade

Chocolade is voor mensen een ware verlokking, maar het bevat theobromine, dat gevaarlijk kan zijn voor je dier. Als een hond chocolade eet, kan hij problemen krijgen met zijn nieren, centraal zenuwstelsel en hart. Houd je adventskalender een eetbare kerstversiering dus buiten het bereik van je dieren.

 

  • Vleessaus en worstjes

De kans is groot dat dit op je kerstmenu staat, maar deze voedingswaren bevatten vaak knoflook, bieslook of uien, wat allemaal schadelijk is voor katten en zelfs giftig voor honden.

 

Leer meer over giftig voeding voor uw hond. 

 

Voorkom kat-astrofes met de kerstversiering

 

  • Kerstboom

Katten zijn echte nieuwsgierigaards die gek zijn op nieuwe uitdagingen. Als je je kerstboom opzet, zorg er dan dus voor dat hij stabiel staat en niet omvalt als je kat hem probeert te veroveren. Let ook op met de scherpe dennennaalden van levende kerstbomen: die kunnen niet enkel uitwendige letsels veroorzaken, maar ook inwendige schade veroorzaken als ze ingeslikt worden. Zorg dus dat je gevallen naalden met je bezem of stofzuiger verwijdert.

 

  • Engelenhaar

Voorkom dat je dieren engelenhaar kunnen opeten: het kan een verstopping in de maag veroorzaken.

 

  • Kerstballen en decoratie

Ze bengelen, zwieren en zwaaien als een uitnodigend speelgoedje. Je dieren zullen er zeker mee willen spelen. Zorg dus dat je geen glazen versiering gebruikt op plaatsen waar je dier erbij kan.

 

  • Elektriciteitskabels

We ontdekken allemaal wel eens tandafdrukken in de kabel van de telefoonlader. Elektriciteitskabels zien er door speelse ogen dan wel uit als een aanlokkelijke kauwslang, maar ze kunnen fatale gevolgen hebben. Trek de stekker van je kerstverlichting uit als je ze niet in gebruikt of onbeheerd achterlaat.

 

  • Sneeuwbollen en met vloeistof gevulde decoraties

Mooie decoratie zoals sneeuwbollen bevat antivries, dat dodelijk kan zijn als je dier het inslikt. Als glazen versiering breekt, kunnen de scherven de poten van je dier kwetsen.

 

  • Knalbonbons

Botvormige voorwerpen, karton, papier en plastic speelgoed zijn allemaal dingen waar onze huisdieren graag op zouden kauwen, maar al deze materialen vormen een risico voor de gezondheid van je hond of kat als ze opeet. Bovendien kan je viervoeter hard schrikken van de knal als je aan de knalbonbon trekt.

 

  • Feestelijk groen

Kerstster, hulst, klimop, maretak en lelies zijn giftig voor onze viervoetige vrienden.

 

  • Cadeaupapier en lintjes

Zorg dat er na het openmaken van de pakjes geen cadeaupapier en lintjes blijven rondslingeren. Voor je dieren is het erg uitnodigend om mee te spelen en op te kauwen, maar het is ook erg gevaarlijk, want als je dier dit materiaal inslikt, kan het obstructies veroorzaken.

 

  • Kaarsen

Kaarsen zijn echte sfeerscheppers, maar nieuwsgierige dieren kunnen er hun poten aan verbranden. Doof de kaarsen in onbeheerde ruimtes van het huis, houd ze buiten het bereik van je dier of kies voor nepkaarsen.

 

En tot slot genieten we in deze tijd van het jaar allemaal graag van een welverdiende extra traktatie. Het is verleidelijk om onze huisdieren ook extra te verwennen, maar zij kunnen beter hun gebruikelijke eetgewoonten aanhouden. Zelfs kleine extraatjes kunnen snel leiden tot overvoeding en schadelijke nefaste langetermijngevolgen voor hun gezondheid, zoals zwaarlijvigheid.

 

We hopen dat al deze tips helpen om je viervoetige vrienden veilig te houden en wensen je een prettige kerst!

 

 



V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0117-2020 – 11/2020

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.