Het probleem van honden en picknicks
Het probleem van honden en picknicks

Tijdens de zomer lijken onze plaatselijke parken wel te veranderen in een badplaats, met ijscowagens, reisbarbecues en her en der picknickdekens zo ver het oog reikt. Voor hondeneigenaars betekent dit maar één ding... schattenjacht en maagpijn! 

Een zomerse wandeling in het park met je hond is soms allesbehalve ontspannend. Het reukvermogen van onze speurhonden is sterk ontwikkeld en van hun voorouders die op straat leefden erfden ze een jachtinstinct dat onbedwingbaar lijkt. Zelfs de best getrainde hond zal het extreem moeilijk vinden om te weerstaan aan smakelijke hapjes die in het gras liggen of de gelegenheid om ongevraagd mee te eten met nietsvermoedende picknickers.

 

Jammer genoeg kan deze schattenjacht ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van onze trouwe viervoeters. Als ze de kans krijgen om een worstje of een achtergelaten hamburger op te knabbelen - of als ze echt geluk hebben een gevallen ijsje -, hebben ze het gevoel dat ze de loterij gewonnen hebben.

 

Deze zomerse lekkernijen bevatten vaak veel vet en kunnen de spijsvertering van je huisdier verstoren, wat kan leiden tot braken, diarree en buikpijn. Niet prettig voor jou of je dier. Deze voedingsmiddelen kunnen zelfs giftig zijn als ze chocolade bevatten, zoals chocoladeschilders, of wanneer het ijsje of de lolly omhuld is met chocolade. Sommige suikervrije lolly's en ijs kunnen xylitol bevatten, wat ook giftig is voor honden. Meer lezen over giftige voedingsmiddelen voor honden.

 

Onze viervoetige veelvraten slokken echter niet alleen etenswaren en snoep op, ze slikken ook vaak snoepwikkels, aluminiumfolie, lollystokjes, botten of zelfs barbecuespiesen in. Wanneer deze voorwerpen in het spijsverteringskanaal terechtkomen, kunnen ze verstoppingen of perforaties veroorzaken, wat zelfs dodelijk kan zijn!

 

Om je hond deze zomer te beschermen tegen verlokkingen, kan je de volgende trucs proberen:

 

  • Vermijd het park op drukke tijdstippen of wanneer je weet dat er veel picknicks zullen plaatsvinden, zoals tijdens het weekend of rond de middag.
  • Vergroot de veiligheid door je hond aan de leiband te houden in de buurt van picknickplaatsen en laat hem enkel loslopen op plaatsen zonder picknickgelegenheden.
  • Wees extra waakzaam in de buurt van vuilnisbakken, want in de zomer puilen ze vaak uit. 
  • Als je op maandagochtend gaat wandelen, na een zinderend weekend, wees dan extra waakzaam, want het park kan dan bezaaid zijn met achtergelaten voedselresten, saté-stokjes of andere potentieel gevaarlijke voorwerpen die jouw hond in een mum van tijd zal verorberen.
  • Als je bang bent dat je hond toch iets schadelijks gegeten heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Onze viervoetige vrienden zijn soms heel snel en kunnen een stuk afval in één keer doorslikken, waardoor je niet altijd kan achterhalen wat ze precies hebben ingeslikt!

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0037-2021 - 06/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken of dierenwinkels.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.