Heeft mijn hond wormen?
Heeft mijn hond wormen?

Darmwormen (gewoonlijk rondwormen, haakwormen, zweepwormen of lintwormen) kunnen schadelijk zijn voor onze honden en voor mensen (vooral kinderen). Daarom is het belangrijk om je viervoetige vriend het hele jaar door geregeld te ontwormen. Zo bescherm je hem en de rest van je gezin tegen ongewenste kronkelende indringers

Hoe weet je of je hond wormen heeft? Het idee van een parasiet die in je huisdier leeft is niet aangenaam. Wormen kunnen gemakkelijk onopgemerkt blijven omdat gezonde honden meestal geen tekenen van infectie vertonen, maar dat betekent niet dat er geen wormen in je huisdier leven, die eitjes in de omgeving uitscheiden.

Dus... Heeft je hond darmwormen? Dit zijn enkele tekenen die op de aanwezigheid van darmwormen kunnen wijzen:

  • Opgezwollen buik
  • Maaglast, braken
  • Diarree
  • Plotse toename of afname van de eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Gebrek aan energie
  • Droge of doffe vacht

Sleetje rijden (waarbij de hond met zijn anus over de grond schuurt) kan ook wijzen op de aanwezigheid van wormen. Dit wordt echter veelal als een onomstotelijk bewijs van darmwormen beschouwd, terwijl het ook kan wijzen op volle anaalklieren! Alle hierboven genoemde tekenen zijn niet specifiek voor worminfecties en kunnen het gevolg zijn van andere kwalen, maar je kan er zeker van zijn dat je hond met wormen besmet is als je in de vacht rond de anus of in de uitwerpselen wormen of wormsegmenten aantreft. Droge wormsegmenten lijken wel kleine rijstkorrels.

 

Waar komen wormen vandaan?

 

Wormeneitjes worden uitgescheiden via de ontlasting van je hond en besmetten zo de omgeving, waar sommige eitjes zich tot larven ontwikkelen. Ze zijn aanwezig in vuil of aarde en kunnen je hond besmetten als hij ermee in contact komt door buiten aan de grond te snuffelen of in het vuil te wroeten. Je hond loopt vooral gevaar als hij op wilde dieren jaagt en ze opeet. En wist je dat vlooien kleine lintwormen kunnen overdragen? De vervelende parasieten komen in je dier terecht als die ze inslikt door aan zijn vacht te likken.

 

Pups lopen meer risico en moeten regelmatiger behandeld worden dan volwassenen. Teven kunnen wormen overdragen op hun nest en de kleine organen van de pups zijn minder goed bestand tegen een besmetting.

 

Wormen zijn een veelvoorkomende bedreiging voor onze honden. Een onbehandelde worminfectie kan ernstige gevolgen hebben voor het lichaam van je hond en je hele gezin in gevaar brengen, omdat Toxocara-spoelwormen ook overdraagbaar zijn op mensen, vooral kinderen. Dus als je vermoedt dat je hond wormen heeft, bespreek dit dan met je dierenarts en ontworm je viervoetige vriend regelmatig.

 

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0063-2021 - 09/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.