Er wordt vaak gezegd dat een droge en warme neus bij honden en katten een teken is van ziekte of een slechte gezondheid. Helaas moeten we melden dat dit niet klopt!
Zowel de temperatuur als de vochtigheidsgraad van de neus variëren in de loop van de dag, en geven geen enkele indicatie van koorts. Je hond of kat kan dus perfect een droge en warme neus hebben en toch blaken van gezondheid. Omgekeerd kan je huisdier ziek zijn, ook al staat de neus 'mooi nat'. Merk je dat de neus loopt, of korstjes of wondjes vertoont, raadpleeg dan zeker een dierenarts om de oorzaak van het probleem vast te stellen.
Hoe weet ik of mijn huisdier koorts heeft?
Als je echt wil weten of je hond koorts heeft, is er maar één oplossing: rectaal de temperatuur nemen met een thermometer. Duw hiervoor de thermometer voorzichtig 2-3 cm in de anus van je huisdier en probeer de punt tegen de darmwand aan te houden (in plaats van midden in de stoelgang te gaan meten). Bij honden spreekt men van koorts vanaf 39°C.
Wat is koorts en wat is het nut ervan?
Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur, meestal als reactie op een infectie. Daarnaast bestaat ook hyperthermie, waarbij de lichaamstemperatuur eveneens stijgt, maar dan als gevolg van intense inspanning of een hoge omgevingstemperatuur. Zo zijn er in de zomer vaak spoedgevallen met honden die een hitteberoerte krijgen omdat ze werden achtergelaten in een auto in de zon.
Het is belangrijk om te beseffen dat koorts niet altijd schadelijk is. De hogere temperatuur stimuleert immers bepaalde afweercellen van het immuunsysteem en zet een rem op de vermenigvuldiging van microben. Koorts kan dus bevorderlijk zijn in de strijd tegen een infectie. Problematisch wordt het als de temperatuur maar blijft stijgen. Bij honden gaat men ervan uit dat de temperatuur vanaf 41°C te hoog wordt voor het lichaam en het immuunsysteem aangetast wordt. Het organisme ligt dan overhoop en de situatie kan zelfs levensbedreigend worden.
Wat zijn de symptomen van koorts?
De symptomen die kunnen wijzen op koorts zijn helaas vaak vaag en niet-specifiek. Meestal zijn er tekenen van uitputting, verlies van eetlust of een snelle ademhaling (of hijgen). Als je een van deze tekenen opmerkt bij je huisdier, neem dan contact op met je dierenarts.
V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0053-2020 – 04/2020