De ziekte van Lyme bij honden
De ziekte van Lyme bij honden

De ziekte van Lyme kan bij honden voorkomen en verschillende min of meer zichtbare symptomen veroorzaken. De ziekte kan ernstig zijn als ze niet behandeld wordt... Het is belangrijk alles over deze ziekte te weten om ze te voorkomen of te genezen.

 

Wie brengt de ziekte van lyme over op honden?

Honden kunnen de ziekte van Lyme (of borreliose) en andere besmettelijke ziekten oplopen als ze door teken worden gebeten. Deze mijten bijten dieren en voeden zich met hun bloed. Ze kunnen 5 tot 7 dagen aan het dier vastzitten om hun bloedmaaltijd af te maken. Het probleem is dat hun speeksel tijdens de beet in het bloed van het slachtoffer sijpelt en verschillende bacteriën en virussen kan overbrengen.

Daarom is het belangrijk om teken zo snel mogelijk van jouw huisdier te verwijderen, met de juiste hulpmiddelen. Na een tekenbeet is het belangrijk jouw huisdier goed in de gaten te houden en te letten op vreemd en ongewoon gedrag, zoals ernstige vermoeidheid, gebrek aan eetlust of kreupelheid.

 

Symptomen van de ziekte van lyme bij honden

Symptomen van de ziekte van Lyme kunnen lang op zich laten wachten omdat de incubatiefase vrij lang is: tussen de 2 en 5 maanden. De ziekte kan zich in twee verschillende vormen manifesteren: de acute fase en de chronische vorm.

 

De acute fase

Plotseling treedt pijnlijke kreupelheid op, die het gevolg kan zijn van de ontwikkeling van artritis. In dit geval kunnen één of meer gewrichten aangetast zijn.

  • Op hetzelfde moment wordt koorts opgemerkt.
  • De hond toont grote vermoeidheid.
  • De hond kan gebrek aan eetlust hebben.
  • De hond kan ook braken of gezwollen lymfeklieren vertonen.

 

De chronische vorm

  • De symptomen zijn minder spectaculair en de hond kan meer "draaglijke" en diffuse pijn hebben.
  • De hond kan hartproblemen krijgen.
  • Hij kan ook darmproblemen hebben.
  • Zenuwproblemen, enz., die het dagelijks leven moeilijk en pijnlijk maken.

Als je vermoedt dat jouw hond de ziekte van Lyme heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen om verergering van de symptomen te voorkomen.

 

Teken zijn de oorzaak van veel hondenziekten

Door teken overgebrachte hondenziekten beperken zich niet tot de ziekte van Lyme, er zijn tal van virussen en bacteriën die jouw hond kunnen besmetten:

  • Piroplasmose (of babesiose) veroorzaakt koorts, gebrek aan eetlust, depressie en bloedarmoede. Een van de meest zichtbare tekenen is een donkere verkleuring van de urine.
  • Ehrlichiose, die moeilijker op te sporen is omdat de ziekte een incubatietijd van 10 tot 20 dagen heeft voordat ze optreedt. De symptomen zijn koorts, depressie en verlies van eetlust. Neusbloedingen zijn ook mogelijk. De hond kan chronische ehrlichiose ontwikkelen met fasen van symptomen die kunnen optreden met een daling van de immuniteit tot verscheidene jaren na de besmetting. De hond vermagert, heeft gewrichtsproblemen en zwellingen van de ledematen, en kan bloedingen krijgen. Zonder behandeling kan de ziekte in 1 op de 3 gevallen fataal zijn.
  • Anaplasmose, een ziekte die moeilijk te diagnosticeren is wegens de vertraagde symptomen, kan koorts, lethargie, depressie, gewichtsverlies, kreupelheid en neurologische problemen veroorzaken.
  • Hepatozoonose wordt opgelopen na het inslikken van een teek. Deze ziekte is vrij zeldzaam, maar veroorzaakt verlies van eetlust en gewicht, lusteloosheid, pijn en koorts.

In het licht van al deze mogelijke ziekten is het belangrijk waakzaam te blijven en bij de geringste twijfel jouw dierenarts te raadplegen.

 

Hoe verwijder je een teek?

Als je een teek op de huid van je huisdier vindt, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen, ongeacht de zone. Deze parasieten zijn doorgaans niet groter dan een rijstkorrel. Maar als je ze niet op tijd verwijdert, kunnen ze zich voeden en tweemaal zo groot worden. Ze veroorzaken dan veel ongemak bij je hond.

  1. Kijk in welke richting de teek zich heeft vastgezet. Je zal in dezelfde hoek moeten trekken om de parasiet uit het lichaam van je hond te verwijderen.
  2. Breng je hond in een comfortabele positie. Een tweede paar handen kan handig zijn. Het is normaal dat je hond rusteloos is. Wees dus geduldig en lief.
  3. Grijp de teek met een klein pincet (speciale tekenpincetten verkrijgbaar) en trek het naar achteren in dezelfde hoek als waarin de teek zich bevindt. Doe dat grondig, zodat de kop van de teek niet in de huid van je huisdier blijft steken. Je moet het pincet zo dicht mogelijk bij het lichaam van je dier houden. Neem de nodige tijd om het goed te doen.
  4. Eens je de teek hebt losgemaakt, moet je ze doden om te vermijden dat ze weer terugkeert naar je hond.
  5. Verzorg het wondje met een kompres en wat Betadine.Teken zijn in alle seizoenen een risico, dus het is belangrijk om uw huisdier het hele jaar door te beschermen met een doeltreffend antiparasitair middel. Anti-parasietenpipetten zijn zeer doeltreffend en bieden een snelle en volledige preventie, zij voorkomen ook herbesmetting van diverse parasieten zoals vlooien, teken, zandvliegen en muggen.

Hebbes! Check nu ook de minder zichtbare zones van het lichaam op eventueel andere teken. Start dan meteen een gepaste behandeling tegen parasieten om de aanval van deze vervelende beestjes te vermijden.

Zo, nu weet je hoe je een teek bij je hond moet verwijderen. Volg de eenvoudige stappen van deze praktische gids en bescherm je trouwe viervoeter.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA -  BE-CAN-0041-2022 - 04/2022

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.