De vakantie is gedaan. hebben onze huisdieren ook last van het post-vakantiesyndroom ?

Geloof het of niet, net als wij hebben ook onze huisdieren last van het post-vakantiesyndroom. Na de zomer, de zon, de warmte, het strand of het platteland en de vele uren van spel en plezier samen met hun baasjes, is het ook voor honden even aanpassen.

Het contrast is dan ook groot. Er breekt weer een monotone periode aan, met wandelingen op vaste tijdstippen, meer tijd binnenshuis en minder volk om hen heen. Of zoals Gerard Cox zingt: ’t Is weer voorbij, die mooie zomer ... Het gevolg? Apathische, droevige, vermoeide en depressieve huisdieren met merkbare, ernstige gedragsveranderingen. Verwonderlijk is dit niet, want honden zijn erg emotionele dieren, die net als wij voelen en lijden.

Doorgaans gaat dit post-vakantiesyndroom gepaard met een fysieke overbelasting. Deze uit zich in spierpijn en legt onze hond als het ware lam. Dan is het tijd om in te grijpen.

WAT KUNNEN WE DOEN AAN HET POST-VAKANTIESYNDROOM BIJ HUISDIEREN?

In de eerste plaats moeten we ons huisdier voorbereiden op de terugkeer naar huis. Hoe minder de emotionele shock door de verandering in gewoontes, hoe beter. We moeten hem dus beetje bij beetje aan zijn nieuwe routines laten aanpassen. 

Begin bijvoorbeeld al op vakantie met wandelen op vaste tijdstippen, zodat je hond stukje bij beetje kan wennen. Ga misschien op hetzelfde tijdstip wandelen als wanneer je straks weer thuis bent. Doe ook hetzelfde voor de maaltijden en het slapengaan.

Ten tweede: geef je hond extra aandacht en verwennerij. Zorg ervoor dat hij voelt dat je om hem geeft. Wij weten dat. Maar laat je hond zeker voelen dat je veel aandacht aan hem besteedt in deze tijd van het jaar. 

Een andere tip die doorgaans goed werkt, is spelen. Als je hond zich goed kan bezighouden met speelgoed of iets anders, zal de terugkeer naar jullie routines iets zachter verlopen. Zo zal hij zichzelf ook gemakkelijker kunnen entertainen wanneer hij alleen thuis is. Op die manier heeft hij meer plezier én gaat de tijd sneller voorbij. 

Ga na de zomer best naar de dierenarts voor een check-up. Zoals we al zeiden, de fysieke overbelasting van de zomer kan je hond namelijk duur komen te staan. Bovendien is goed om te weten of alle fysieke behoeften van je hond ingelost zijn. Soms kan apathie een signaal zijn van een ziekte of een bepaald tekort. En dan is de dierenarts goud waard.

Het post-vakantiesyndroom is een fase waar we nu eenmaal door moeten. Maar met tijd, volharding en heel veel genegenheid zal je huisdier uiteindelijk weer aan zijn oude routines gewend raken. Dan komen zijn karakter en enthousiasme vanzelf weer naar boven. Volg de tips & tricks van Frontline voor de verzorging van je huisdier.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0004-2022 - 01/2022

Waar vind je FRONTLINE® en FRONTPRO®-producten?
Al onze FRONTPRO® en FRONTLINE®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken of dierenwinkels.
Waar kopen?