Zomertijd, barbecuetijd! Maar opgelet, voor je trouwe viervoeter kan deze periode ook gevaarlijk zijn. Als de verleidelijke geur van hamburgers of gegrilde worsten hem in de neus slaat, kan je hond weleens bij de barbecue komen snuffelen. Barbecues houden voor onze dieren een risico in op brandwonden, buikpijn of zelfs maag- en darmverwondingen. In het laatste geval zal je je hond met spoed naar de dierenarts moeten brengen!
1. Laat je barbecuetoestel nooit onbewaakt achter. Als je een paar minuutjes naar binnen moet, zorg er dan voor dat je dier niet bij de barbecue kan komen.
2. Hou alles wat warm en vers gebakken van de barbecue komt altijd goed in het oog. Leg het vlees op een plek die hoog genoeg is, zodat je hond er niet mee vandoor kan gaan om het op te peuzelen. Vlees dat rechtstreeks van de barbecue komt kan ernstige brandwonden veroorzaken.
3. Nogal wat typische barbecueproducten bevatten veel vetten en zout (bijvoorbeeld worsten en hamburgers). Dergelijk voedsel is voor onze huisdieren vaak te zwaar, waardoor ze spijsverteringsproblemen kunnen krijgen. Bespaar je hond een indigestie!
4. Sommige voedingsmiddelen, zoals knoflook of ui, kunnen schadelijk of zelfs giftig zijn voor onze huisdieren. Ook botjes kunnen zeer gevaarlijk zijn. Als ze worden opgegeten, kunnen ze verwondingen en scheurtjes in het spijsverteringsstelsel veroorzaken.
5. Wees extra voorzichtig met brochettes! Ook als er geen vlees meer aanhangt, blijven de spiesen naar de jus ruiken, en die geur kan voor je hond of kat simpelweg onweerstaanbaar zijn. Helaas zullen veel dieren niet alleen aan de spies likken, maar ze vaak ook inslikken. Dit zorgt voor verstikkingsgevaar en kan ook ernstige schade aan het spijsverteringskanaal en zelfs maag- of darmperforaties veroorzaken.
6. Houd je dieren uit de buurt van het warme barbecuerooster. Door de verleidelijke geuren zouden ze aan het rooster kunnen likken, ook als het nog gloeiend heet is. Neem het rooster daarom altijd weg als je klaar bent met grillen, en leg het op een veilige plaats, buiten het bereik van je dieren.
7. Maak je barbecuetoestel na afloop grondig schoon. Gooi de spiesen, botjes, vetresten en gebruikte vleesverpakkingen weg in een veilige vuilnisbak. Zorg er in elk geval voor dat je huisdier er niet bij kan, want ze kunnen schadelijk zijn.
8. Als je klaar bent met barbecueën, controleer dan of de barbecue goed uitgedoofd is. Voorzie een deksel of andere afdekking, zodat je hond niet bij de warme kolen kan komen en katten niet op de hete grill kunnen springen.
Volg deze tips en geniet van een heerlijke, veilige barbecue!
V.U..: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0089-2022– 05/2022