1ste bezoek aan de dierenarts
1ste bezoek aan de dierenarts

Verwelkom je binnenkort een nieuwe viervoetige vriend in huis? Dan is het sterk aan te bevelen om sowieso eens naar de dierenarts te gaan, ongeacht de zorgen die jouw pup of kitten al gehad heeft op het moment dat hij bij jou aankomt. Jouw dierenarts kan je gezondheidsadvies geven en controleren of de verplichte identificatie uitgevoerd is. 

Hoe verloopt het 1ste dierenartsbezoek?

 

1.      Volledige check-up

 

Tijdens deze check-up wordt de algemene gezondheid van jouw dier beoordeeld. De dierenarts onderzoekt dus de ogen, oren en het gebit. Hij controleert het hart en de longen op eventuele afwijkingen.

 

2.      Vaccinatie

 

Kort na de geboorte ontwikkelt je viervoeter een gedeeltelijke immuniteit dankzij de antilichamen in de moedermelk (colostrum). Deze immuniteit van de moeder beschermt hem tijdens de eerste weken van zijn leven tegen ziekten en ziektekiemen. Maar jouw pup of kitten verliest deze natuurlijke bescherming gaandeweg. Dat maakt vaccinatie zo’n belangrijke gebeurtenis. Het stimuleert de afweer van je kleine vriend en stelt hem in staat zijn eigen immuunsysteem op te bouwen.

Vaccinaties kunnen verplicht, sterk aan te bevelen of aan te raden zijn, afhankelijk van je levensstijl en de regio waar je woont. Ziekten waarvoor vaccinatie sterk aanbevolen is, zijn ziekten die het leven van jouw huisdier in gevaar kunnen brengen.

 

Leer meer over het vaccinatieproces van puppy's. 

Leer meer over de vaccinatieprocedure voor kittens. 
 

 

Sterk aanbevolen vaccins voor katten:

  • Feliene leukose
  • Tyfus (feline infectieuze enteritis)
  • Calicivirus
  • Herpesvirus

 

Sterk aanbevolen vaccins voor honden:

  • Ziekte van Carré
  • Infectieuze hepatitis
  • Parvovirus
  • Para-influenza

Denk eraan dat vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht is als je naar het buitenland gaat. De vaccinatie moet minstens 21 dagen voor je vertrek uitgevoerd zijn. 

 

3.      Controle op parasieten

Bij het eerste dierenartsbezoek wordt ook gecontroleerd op de aanwezigheid van externe parasieten (vlooien, teken...) en interne parasieten (bijvoorbeeld darmwormen). Deze parasieten kunnen gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn voor jonge honden. Daarom is het aan te raden om je huisdier tot de leeftijd van 12 maanden elke maand tegen deze parasieten te behandelen. Je voorkomt daarmee niet enkel het risico op de besmetting van je dier, maar ook op de besmetting van je huisgenoten. Sommige ziekten zijn immers overdraagbaar op mensen, zoals de ziekte van Lyme, die door teken overgedragen wordt.

 

4.      Identificatie

In België is de identificatie en registratie van honden en katten verplicht. Als je een dier koopt, moet het vooraf geïdentificeerd worden en moet je ook zijn paspoort ontvangen. De in de nek geïmplanteerde microchip bevat informatie over het dier en zijn eigenaar. Als een kat of hond verloren loopt, is het zo altijd mogelijk om de eigenaar te vinden door de chip uit te lezen.

 

 

BE-PET-0006-2020 – 12/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.
Boehringer Ingelheim
© Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA
BE-CAN-0048-2023 – 02/2023